НОВИНИ

Кондуктори и контрольори протестират във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
06:35, 27.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Служители от градския транспорт във Варна се събраха тази сутрин, преди първата си работна смяна, на протест срещу планираното масово съкращение във фирмата. 276 кондуктори ще получат едномесечни предизвестия на 1 декември, тъй като от 1 януари в града трябва да заработи електронната билетна система.

Това е поредният протест на служителите от градския транспорт във Варна, които са притеснени, че ще бъдат освободени от работа. Още в началото на седмицата, те поставиха своите искания пред ръководството на дружеството.

От "Градски транспорт" заявиха за БНТ, че служителите са информирани за предстоящите съкращения още от 2013 г. Това се налага поради въвеждането на новата система за интегриран градски транспорт. Протестиращите и днес поискаха отлагане на съкращенията, предвид ситуацията в момента.

Преминаването на електронна система за продажба на билети във Варна е заложено в проекта за интегриран градски транспорт от 2013-а година и неколкократно беше отлагано. Затова престоящите съкращения не са изненада. Засегнатите протестират срещу извършването им точно в този момент - в разгара на пандемията и растящата безработица.

"Това, което ние, кондукторите, искаме, е отлагане на съкращенията в "Градски транспорт" до края на пандемичния период. Както има гратисен период за банки, документи и всичко, за което се сещаме. Мисля, че имаме това право", заяви Любомира Огнянова.

"Община Варна трябва да поеме ангажимент по някакъв начин да осигури заетост на тези хора дългосрочно. В крайна сметка, тези еврофондове и програми трябва да водят до развитие на града, а не обратното. Може би има някакви възможности за преквалификация на тези хора и намиране на други работни места", коментира и Радомира Иванова от Автономна работническа конфедерация.

Част от съкратените може да бъдат преназначени в предприятието ТАСРУД като контрольори, но все още не се знае колко ще бъдат откритите там работни места.

"Чува се за 90 човека, че говорят тука колегите, не знам колко е вярно", каза Йовка Темелкова, която е шофьор.

Хората настояват също при съкращенията общинската фирма да им изплати по 3 работни заплати обезщетение.

Репортери: Нора Бочева, Вилиана Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп е готов да напусне Белия дом
Тръмп е готов да напусне Белия дом
Мръсен е въздухът в София, Перник и Бургас
Мръсен е въздухът в София, Перник и Бургас