Петър Велков: Хоспитализациите и смъртните случаи ще намалеят по-драстично след около 14-20 дни

от БНТ
19:38, 26.11.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Няма как да бъдем сигурни на 100%, че наложените по-строги мерки за справяне с коронакризата ще доведат до спиране хода на вируса. Сигурно е, че ще имат силен ефект, но времето ще покаже колко силен ще бъде той. От значение е и дали тези мерки ще бъдат спазвани, това заяви в "Още от деня" математикът Петър Велков.

Голям ще е ефектът от това, че образователната система е в дистанционна форма, от това, че са затворени заведенията, ресторантите, от това, че са ограничени други мероприятия, но процентът, с който ще намалеят случаите зависи от добросъвестността на всички, предупреди Велков. Очакванията на щаба са случаите да намалеят с около 30 до 50%. Според математика, ако тази прогноза е вярна, няма да е достатъчна, за да се смекчат мерките от 21 декември.

Петър Велков беше категоричен, че през следващите 7 до 10 дни случаите ще намалеят, защото ще се види частичният ефект от половинчатите мерки, взети преди това, включващи дистанционното обучение за част от учениците. Ключово е поведението на хората, което голяма част от тях промениха, тъй като се сблъскаха с вируса, обясни той.

След около 14-20 дни ще видим ефект и при хоспитализациите и смъртните случаи, които ще намалеят по-драстично, прогнозира Велков. "Това, което ще се случи през следващите дни - не само няма да намалеят хоспитализациите - те ще нараснат, защото те са ретроспективни. Те са 10 дни назад. Толкова отнема един случай от неговото появяване до момента, в който се нуждае от хоспитализация. Същото е с критичните случаи, а пък смъртните са с 21 дни ретроспективно назад", отбеляза математикът.

В момента имаме близо 1800 надвишена смъртност спрямо средната за последните 5 години - над 80% увеличение в смъртните случаи. От тях едва 1/4 са регистрираните официално COVID случаи. По различни данни между 30 и 50% е неоткриваемата, нерегистрираната смъртност от COVID, което е нещо нормално, посочи Велков и допълни, че голям процент от хората умират отново в резултат от пандемията, тъй като нямат достъп до адекватна болнична помощ.

Експертът изрази увереност, че много малък процент от българите ще се ваксинират, когато ваксината бъде налична. Той отново повтори, че нашето поведение е определящо за това да намалее кризата с вируса.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Разкриват допълнителни легла за COVID пациенти в Бургас
Разкриват допълнителни легла за COVID пациенти в Бургас
Дариткова: Здравната система се справя, за проблемните случаи ще се потърси отговорност
Дариткова: Здравната система се справя, за проблемните случаи ще се потърси отговорност