НОВИНИ

Прогноза за мръсен въздух в София и утре

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:10, 26.11.2020
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Сериозно замърсяване на въздуха в София. На места фините прахови частици са били няколко пъти над нормата. Затова утре в буферните паркинги на метрото ще се паркира безплатно.

Дишаме въздух със замърсяване в определени часове до четири пъти над нормата. Прогнозата на Столична община за утре също не е обнадеждаваща. Европейският индекс за качество на въздуха показва, че рано тази сутрин в "Павлово" и "Надежда" са дишали кислород с много лошо качество.

Въздухът в София се измерва само от 6 станции, като една от тях е в планината, една временно не работи, и нито една не се намира в центъра на града.

"Несъвършен, но достатъчно добър уред показва, че в момента тук има 4 пъти превишение на нормите на най-опасните фини прахови частици".

Навън е опасно, казва Стефан Димитров - един от доброволците на гражданската система за измерване на въздуха ЕърСофия.

"Нашите карти показват от няколко дни силно замърсяване. Те светят в лилаво. Фините прахови частици и отровите, които са във въздуха, се смесват с водните капки на мъглата и много по-лесно проникват в нашите тела", обяснява Димитров.

В опит да се намали замърсяването от общината ще проверяват строителни и промишлени обекти и призовават да не се използва твърдо битово гориво за отопление. Освен това днес и утре ще се паркира безплатно на паркингите на метрото.

Какво е качеството на въздуха в София?

"Дървата и въглищата, на които се отопляват домакинствата, е един от основните замърсители, и когато това е свързано с лоши климатични атмосферни условия, допринася именно за това въздухът да бъде замърсен", казва зам.-кметът на Столична община Десислава Билева.

Тези мерки не са достатъчни според гражданската платформа ЕърБГ.

"Прашният ни и кален град и и автомобилният трафик допринасят за тази ужасна ситуация, в която се намираме. Средно по 40 души всеки ден умират преждевременно от заболявания, които са свързани с фините прахови частици", казва още Димитров.

Според изследване на Института по метеорология и хидрология прахът от улиците е най-сериозният замърсител на атмосферата.

"Разбира се, прахът е много важен, но Столична община и тук работи активно. Тази прах се образува и от калните точки, които са идентифицирани - това са междублокови пространства, в които има кални петна", допълва зам.-кметът.

Облагородяването на седемте избрани "кални точки" включва затревяване, засаждане на дървета и храсти, ограждане и при необходимост насипване с чакъл. Предвижда се в бъдеще да бъдат подменени и печките на 15 000 домакинства.

Според прогнозата на Столична община събота и неделя въздухът ще бъде малко по-чист.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима лекари с COVID-19 във Варна са в много тежко състояние
Петима лекари с COVID-19 във Варна са в много тежко състояние
Конфликтът в Етиопия - коментар на посланик Тодор Витев
Конфликтът в Етиопия - коментар на посланик Тодор Витев