НОВИНИ

Полша и Унгария координират позициите си по ветото на бюджета на ЕС

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:40, 26.11.2020
Чете се за: 01:12 мин.
Европа

Ще се намери ли решение за ветото, което Полша и Унгария наложиха върху бюджета на Европейския съюз заради условието за върховенството на закона? Двете страни, чиито правителства имат сериозни разногласия с Брюксел тъкмо по този въпрос, засега не отстъпват.

В този момент в Будапеща вероятно приключва срещата между премиерите Виктор Орбан и Матеуш Моравецки, които координират позициите си. Германското председателство се надява въпросът да се реши скоро, защото ветото засяга и фонда за възстановяване от пандемията в размер на 750 млрд. евро.

Днес полският Сенат, макар и с минимално мнозинство, гласува резолюция, с която призовава правителството да подкрепи бюджета на ЕС за идните седем години. Сенатори от опозицията посочиха, че ветото на Варшава може да отложи или дори да осуети достъпа до еврофондовете и упрекнаха управляващите, че лишават от средства гражданите, за да продължават да нарушават върховенството на закона и да атакуват независимия съд.

"Полското правителство е задължено да се грижи за интересите на Полша и обществото и за националните интереси. Това вето е против интересите на държавата, то е против интересите на нацията", заяви сенаторът от "Гражданска коалиция" Адам Шейнфелд.

Ще останат ли Полша и Унгария без средства от фонда за възстановяване?

Полша и Унгария блокираха приемането на Европейския бюджет, след като отпускането на средства беше обвързано със спазването на върховенството на закона в страните членки. Шефът на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен каза, че който е против този принцип, да се обърне към Съда на ЕС. Варшава не е приема това.

"Само законов акт може да бъде оспорен пред Съда на Европейския съюз. Но ние сме против приемането на закони и регулации, които заобикалят договорите на Евросъюза, а приетият механизъм е точно такъв", коментира Матеуш Моравецки.

Унгарският премиер Виктор Орбан също запазва твърдата си позиция. Той заяви пред германския вестник "Ди Цайт", че да отстъпи от нея би било равно на самоубийство. На фона на тежката ситуация с коронакризата, Орбан предложи да се приеме бързо бюджетът и да се раздадат пари на "страдащите страни", а спорният механизъм да се обсъди по-късно.

Полша и Унгария отдавна са критикувани за проблеми с правовата държава, атаките срещу свободата на медиите и независимостта на съдебната система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготвят плажовете за зимата
Подготвят плажовете за зимата
Отпуснаха още 15 млн. лв. по програмата за детегледачки: Кой може да се възползва?
Отпуснаха още 15 млн. лв. по програмата за детегледачки: Кой може да се възползва?