НОВИНИ

Какво е качеството на въздуха в София?

bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 24.11.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Качеството на въздуха в Европа се е подобрило през последните месеци заради карантините, въведени по време на пандемията. Това се посочва в изследване на Европейската агенция за околна среда. Същевременно обаче според изследването: България и още шест страни в ЕС са надвишили нормите на фини прахови частици във въздуха през 2018 г.

Мащабното изследване е събрало информация от над 4000 точки на наблюдение в Европа. Според това изследване замърсяването с фини прахови частици е причинило около 417 000 случая на преждевременна смърт в 41 европейски държави.

"В момента апаратът за фини прахови частици показва 36,3. Това е моментна стойност, тя е динамична. Преди малко беше 35, 31. Средно денонощната норма за фини прахови частици е 50 микрограма, усреднена за периода от 0.00 до 24.00 ч. В момента е 26,4, но не можем да кажем дали е превишена, тъй като нормата е средно денонощна, а тази стойност е моментна", обясни Тодорка Петкова, главен експерт в Изпълнителна агенция по околна среда.

София в червения сектор по замърсяване

Основните показатели за качеството на атмосферния въздух, които се контролират от агенцията, са фини прахови частици до 10 микрона, серен диоксид, азотен диоксид, озон и въглероден оксид.

"Най-високи концентрации на фини прахови частици в годишен аспект се наблюдават в Пловдив, във Видин, в София - най-вече в Павлово и Хиподрума", каза експертът.

Репортер: Софи Цветкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русенския университет започна обучението на лекарски асистенти
В Русенския университет започна обучението на лекарски асистенти
Директорът на Инспекцията по труда в Кюстендил загуби битката с коронавируса
Директорът на Инспекцията по труда в Кюстендил загуби битката с коронавируса