Обрат: "Св. Мина" в Пловдив няма да е само COVID болница

от БНТ
17:33, 26.11.2020 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
Още

Пълен обрат - обявената за първата в страната изцяло COVID болница "Св. Мина" в Пловдив няма да лекува само пациенти с коронавирус. Причината - липса на персонал и апаратура и недостатъчен финансов ресурс.

Решението беше оповестено изненадващо от община Пловдив, като все още не е ясно колко средства са похарчени за преструктурирането на здравното заведение. Още с идеята то да се превърне в първата COVID болница в страната, назря напрежение между местната администрация и областния кризисен щаб.

До тук се стигна, след като държавата отказа да отпусне поисканите от общината над 1 милион и 200 хил. лв. за превръщането на "Св. Мина" в COVID болница. А Здравната каса не увеличи лимита на лечебното заведение. И така то беше обречено на финансов колапс при непрестанна работа само с пациенти с коронавирус.

Днес от общината ясно обясниха, че "Св. Мина" не отговаря на нито едно условие да работи на практика като инфекциозна болница. Но защо от областния медицински щаб не са взели предвид всичко това още преди да започне преструктурирането, остава неясно. В последните месеци неведнъж градската и държавната власт изразяваха различни позиции относно болницата. А днес здравният министър отказа коментар по случая.

Търсят се пари и персонал, за да може общинското здравно заведение да продължи дейността си, като процент от леглата ще бъдат запазени за болни с коронавирус. До сега тук са приети за лечение малко над 150 заразени, в момента се лекуват 58 души. Те няма да бъдат местени в други болници. Въпреки че "Св. Мина" няма да работи като изцяло COVID болница, днес беше обявено, че в здравното заведение започва работа референтна PCR лаборатория.

Решението, че болница "Св. Мина" няма да обслужва само пациенти с коронавирус, е взето след пълен анализ относно кадровите, технически и финансови възможности на здравното заведение.

"Първо, тя е в центъра на града, второ: тази болница няма паркинг, трето: тя няма подход, четвърто: няма отстояние, прозорците на болничните стаи са на тротоара, линейките, които и в момента спират, оставят болните на тротоара, преди да бъдат внесени в триажа. Тази болница е със стара архитектура както външна, тя е паметник на културата, както и вътрешната архитектура, вътрешните тоалетни, не отговаря на изискванията да бъде инфекциозна", заяви директорът на дирекция "Здравеопазване" в община Пловдив д-р Калин Калинов.

Всичко това обаче е било ясно още преди да бъде обявено, че "Св. Мина" става първата COVID болница у нас. Още на 14 март, от общинския щаб са изпратили писмо до здравното министерство, в което предлагат като подходящи за целта три други здравни заведения - Белодробна болница, Окръжна болница или "Свети Панталеймон".

"Нашето предложение не беше прието, още веднъж подчертавам, и тогава и във времето съм изразявал своето мнение против "Св. Мина да бъде преобразувана като инфекциозна", категоричен беше д-р Калинов.

Решението за това е взето единодушно от медицинския щаб още през април, обясниха от областната управа.

"Аргументите бяха, че болницата е ниско натоварена под 40%, комисия провери лечебното заведение, беше всичко описано и реално се даде зелена светлина, беше всичко описано, за да бъде болница за прием на средно тежки пациенти", обясни Дани Каназирева.

Според новата заповед на РЗИ-Пловдив, COVID леглата в болница "Св. Мина" се редуцират от 137 на 60, тъй като това е обемът, който може да бъде обезпечен.

"Ще направим всичко възможно, търсим и финансиране, търсим хора, покриваме графици, ние ще дадем максимума от себе си", каза управителят на болницата проф. Петър Петров.

От болницата вярват, че ще се намери изход от финансовата криза, в която тя изпадна, след като лимитите по каса бяха изразходени. Според ръководството в НЗОК вече търсят откъде да пренасочат нужните средства.

"Ще се намерят от други здравни заведения, които не са си достигнали бюджета. Така, че нашият преразход да бъде финансиран", каза още управителят.

В същото време обаче, няма яснота колко средства са похарчени за несъстоялото се преструктуриране на здравното заведение.

"Тъй като в момента много от нещата са на отложено плащане, не можем сумарно да ви кажем, но сумата, която пролетта се гласува в общинския съвет, беше 270 000 лв., обясни д-р Калинов"

Дали в Пловдив друго здравно заведение ще бъде определено за изцяло COVID болница, все още не е ясно.

Репортери: Деница Торньова, Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отстранена е аварията, която остави части от София без парно и топла вода
Отстранена е аварията, която остави части от София без парно и топла вода
Собственици на заведения в "Капана" настояват за финансова помощ
Собственици на заведения в "Капана" настояват за финансова помощ