НОВИНИ

"Св. Мина" в Пловдив от днес лекува за своя сметка. В Белодробната болница в Русе няма места

bnt avatar logo
от БНТ
20:23, 25.11.2020
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Първата изцяло COVID болница у нас "Св. Мина" в Пловдив вече надхвърли определения от здравната каса лимит и от днес лекува пациентите за своя сметка. В здравното заведение са нужни допълнителни средства и за специализирана апаратура, за да се подсигури обслужването на всички новооткрити легла.

В същото време Белодробната болница в Русе е препълнена и там места за пациенти с коронавирус няма.

Приключи трансформирането на болница "Св. Мина" като първото изцяло COVID лечебно заведение у нас. Разкрити са 137 легла, като половината вече са заети. Но заради изчерпания лимит, финансовата ситуация се усложнява значително. Здравното заведение е общинско и кметът на града започва преговори с Касата за увеличаване на договорените обеми. А пари за техника се събират по дарителска сметка. Нужен е и допълнителен медицински персонал както тук, така и в болницата в Русе, където медиците карат тежки дежурства, а леглата не достигат.

Първата COVID болница у нас надхвърли лимита си, определен от Здравната каса

Заради изчерпания лимит болница "Св. Мина" няма да получава заплащане за новопостъпилите пациенти.

"Това сериозно застрашава болницата от фалит и от невъзможност да закупуваме лекарства, консумативи, да плащаме към контрагентите и всичко необходимо за дейността ни", предупреди директорът проф. Петър Петров.

За този месец здравното заведение получава от касата 325 000 лв., изчислени на база миналогодишния прием. За новата ѝ функция като изцяло COVID болница обаче е необходимо повече от двойно увеличение на парите. Освен това са нужни 75 000 лв. за ремонт на кислородната система, за да може тя да достигне до всички разкрити легла. Търсят се и още 6-ма лекари и 22 сестри. В момента в болницата помагат и 8 доброволци.

"Най-голямото изпитание за мен е, когато видя млади хора да се влошават", разказа Мария Бончева, която е доброволец.

От допълнителен медицински персонал имат нужда и в Белодробната болница в Русе, където ежедневно се преглеждат над 200 пациенти със съмнения за COVID.

"Във вихъра на COVID инфекцията ние работим на максимални обороти. При разкрити 36, можем да поддържаме 52-ма до 54-ма пациенти с COVID, като това уплътнява максимално легловата база и максимално усилието на персонала", каза управителят на болницата д-р Светослав Дачев.

В момента 20 души от персонала са под карантина.

"Това наистина е една истинска война. Това е една малка рота от 70 души, 20 от които са ранени в момента и срещу тях е един безкрайно обемен и агресивен враг - самото заболяване, и в това отношение много съм благодарен на целия екип на нашата болница, че нито един не е подгънал крак. Но умората е много голяма", сподели още д-р Дачев.

Всеки от лекарите ежедневно преглежда между 30 и 40 болни. И тук помагат доброволци, но медиците се надяват и на помощ от стажанти.

Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът каза "Не" на приемането на нова конституция (Обзор)
Парламентът каза "Не" на приемането на нова конституция (Обзор)
Нов абсурд: Часове наред близките на мъж не знаят в коя болница е - уведомяват ги след смъртта му
Нов абсурд: Часове наред близките на мъж не знаят в коя болница е - уведомяват ги след смъртта му