НОВИНИ

От първо лице - екип на БНТ влезе в болницата в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 25.11.2020
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Белодробната болница в Русе е препълнена. На ден се преглеждат над 200 пациенти със съмнения за COVID-19. 20 души от медицинския персонал са под карантина. Въпреки трудностите нито един лекар не е напуснал, а на помощ са се притекли двама медици от друга поликлиника, стажанти и доброволци. Операторът ни Светослав Шаламанов влезе в COVID отделението на Белодробната болница.

"Във вихъра на COVID инфекцията ние работим на максимални обороти. При разкрити 36, можем да поддържаме 52-ма до 54 пациента с COVID-19, като това уплътнява максимално легловата база и максимално усилието на персонала", споделя д-р Светослав Дачев – управител на Белодробната болница в Русе.

Самият д-р Дачев също се е заразил с коронавирус. Но приема това като част от предизвикателствата на професията.

"Изкарах го сравнително леко. Пневмония, истинска пневмония, която вторият скенер беше по-лош от първия, както е характерно за всички наши болни", разказа той.

Оздравял, д-р Дачев отново е на линия, защото натоварването в Белодробната болница е огромно. На ден всеки от лекарите преглежда между 30 и 40 болни.

"Това са около 200 души на ден. Работят между 3 и 4, четири и половина кабинета. Аз самият влизам да помагам от 11.00 ч. до 14.00 ч. Това наистина е една истинска война. Това е една малка рота от 70 души, 20 от които са ранени в момента и срещу тях е един безкрайно обемен и агресивен враг - самото заболяване.

Тези 200 души на ден трябва някой да ги посрещне и в това отношение много съм благодарен на целия екип на нашата болница, че нито един не е подгънал крак. Но умората е много голяма", призна д-р Дачев.

А пред болницата е пълно с хора, дошли да се прегледат. Сред тях е Деница Недева, с направление от личния си лекар.

Не е задължително всеки болен с белодробни проблеми да идва на преглед тук или да влиза в болница, казва д-р Дачев. Затова разчитат и на компетенциите на личните лекари. Както и на колегите си от другите региони, които често изпращали пациенти без да питат има ли свободни легла.

"Голяма част от тях имат добра подготовка. По-леките случаи, в които няма трайно повишена температура, няма промяна в сатурацията, няма рентгенови или много малки рентгенови изменения, те биха могли и в стандарта, препоръчан от министерството, да бъде започнато лечение, да бъдат контролирани", каза д-р Дачев.

Затова на входа има доброволци, които помагат да се прецизират кои са по-тежките случаи.

Ивайло Ангелов се занимава с програмиране, но решил, че има време и да помогне. Казва, че не се притеснява за здравето си, защото е добре екипиран.

"Ако е по-тежък случаят – изчакват тук. И ако има възможност при някой лекар да преминат, ги изпращаме там. Отделно – дезинфекцираме, мерим температура", сподели Ивайло Ангелов.

"Страхотен екип от доброволци събрахме. На портала двама от тях всеки ден от 8.00 сутринта до 14.00 след обяд регулират потока от хора, успокояват ги, насочват ги, обясняват с човешки думи. Имаме помощ от стажанти. Безценна, бих казал, помощ от много добре работещи младежи. Който не иска нещо да направи, намира оправдание. А който иска – намира начин да го направи", каза още д-р Светослав Дачев – управител на Белодробната болница в Русе.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде да изхвърлим маските за еднократна употреба?
Къде да изхвърлим маските за еднократна употреба?
Съветите за здраво сърце на доц. Сотир Марчев
Съветите за здраво сърце на доц. Сотир Марчев