НОВИНИ

Собственици на заведения в "Капана" настояват за финансова помощ

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 26.11.2020
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Собственици на заведения от пловдивския квартал "Капана" настояват за финансова помощ от държавата заради предстоящото затваряне на обектите им, свързано с новите ограничителни мерки срещу COVID-19.

И този момент много хора в "Капана" са седнали по заведенията. Не така обаче ще бъде от утре, когато след 23.30 ч. влиза в сила заповедта на здравния министър, касаеща затварянето на тези обекти.

Исканията са конкретно финансови. Един от собствениците на заведения Ивайло Цанков заяви, че към заведенията трябва да има една директна финансова помощ от порядъка между 5000 и 10 000 лв.

"Загубите ни през последния месец, когато се установи работно време до 23.00 ч., оборотите ни са паднали с над десет пъти. Загубите са огромни. Може би ние сме бизнес, който е малко нарицателен, никой не искам да си мисли, че всички в този бизнес сме богаташи, или че хляба си го изкарваме по някакъв начин и храним други хора", заяви той.

По думите му, мерките са страшно хаотични и "цензурирани", подигравателни, защото не може един бизнес да е виновен за цялата ситуация в България.

"В момента ние сме виновният бизнес, че се увеличават болните и т.н. Аз искам наистина да има мерки, икономически, конкретни", допълни собственикът.

Пловдивският квартал на творческите индустрии "Капана" влезе в европейския списък за иновативни решения, свързани с опазване на културното наследство. Заедно с още 30 европейски локации "Капана" става част от престижен каталог на успешните модели, за който са се състезавали повече от 100 европейски града. Творците и занаятчиите от Пловдив обаче смятат, че духът на мястото е загубен заради пренасищането му със заведения.

"Капана" е съставен от преплитащи се малки улички с имена "Златарска", "Кожухарска", "Абаджийска", "Занаятчийска", в които допреди няколко години можеше да се загубиш заради старите и запуснати сгради. За да промени това, общината подкрепи занаятчии и творци, които населиха квартала.

"Това е моето място на занаятчия, въпреки че вече няма много колеги наоколо занаятчии, не можеха да издържат на повишаването на наемите", разказа дърводелецът Венелин Драганов.

"Наемите скачат, защото кварталът се разви страшно много, малки галерийки, които бяха преди, сега са се превърнали в места за бургери, алкохол и духът се загуби със сигурност", обясни собственикът на галерия Симеон Тодоров.

От Фондация "Пловдив 2019" обещават да продължат да финансират творчески инициативи в "Капана".

"Той е изключително известно място, първото е в сърцето на град Пловдив и е единственото такова място в България. Неминуемо тук става въпрос по някакъв начин и за бизнес конкуренция", каза директорът на фондацията Кирил Велчев.

Творци и занаятчии от "Капана" предлагат да има квоти за заведенията.

"Примерно, повече от 15 ресторанта и 15 нали, да ги обобщим: кафенета, кръчми, барчета, няма място да има в този квартал и така щат-не щат, някои собственици ще трябва да дадат къщите си на занаятчии на по-смислени наеми", Никола Сивков, организатор на "Капана фест".

По този начин хората от "Капана" се надяват кварталът да върне отново творческия си облик.

Вижте още във видеото.

Репортери: Галена Паскова, Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обрат: "Св. Мина" в Пловдив няма да е само COVID болница
Обрат: "Св. Мина" в Пловдив няма да е само COVID болница
Борисов: Ние сме от първите държави членки на ЕС, които подкрепиха бизнеса
Борисов: Ние сме от първите държави членки на ЕС, които подкрепиха бизнеса