НОВИНИ

2 детски градини в София и 3 в Бургас отварят врати за децата на медици

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:53, 26.11.2020
Чете се за: 03:27 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС

От понеделник две детски градини в столицата ще приемат деца на лекари, медицински сестри и санитари, които работят в COVID отделения. Те са 124-а и 117-а. Градините се намират до големи болници, а целта е да се осигури спокойната работа на медицинските работници. Очаква се около 80 деца да посещават детските заведения.

В Бургас - три детски градини ще обгрижват децата на медиците, там ще могат да ходят и ученици от 1-ви до 3-ти клас.

124-а детска градина в столицата е близо до големите болници "Александровска", ВМА и "Пирогов". От понеделник 168-те деца, които посещават градината, ще са вкъщи, но тук ще дойдат деца на лекари, сестри и санитари от COVID отделения. От родителите ще се изисква декларация, че работят именно в такова отделение.

"Това е най-малкото, което можем да направим за българските медици. Няма никакви притеснения, екипите са готови да работят", увери директорът на градината Теменужка Димитрова.

Две детски градини в София ще поемат около 80 деца на лекари в COVID отделения

Досега в градината не е имало болни деца. Надяват се и от понеделник да е така. Готови са с мерки за безопасност, подготвени са и ако дете вдигне температура, кашля или не се чувства добре.

"Ние го изолираме, имаме специален изолационен бокс, в който то изчаква, докато родителят не дойде, за да бъде детето прегледано от лекар", обясни медицинската сестра Албена Апостолова.

Тук са огорчени обаче от негативни изказвания в социалните мрежи - защо децата на лекарите ще бъдат на детска градина за разлика от тези на всички останали.

"Тези хора, които са на първа линия, хората в болниците, именно те имат нужда да бъдат подкрепени и да бъдат гледани техните деца. Хората, работещи в болница, нямат възможност да минат на онлайн работа, те лекуват пациентите директно", каза медицинската сестра.

В Бургас за децата на медиците отварят врати три детски градини - в "Меден рудник", квартал "Ветрен" и комплекс "Зорница", които са близо до болници. Към момента са записани над 40 деца. Ще могат да ги посещават и ученици от 1-ви до 3-ти клас, като с тях ще се занимават възпитатели от училищата. Детска градина "Звездица-Зорница" ще работи и през нощта за деца, чиито родителите са на работа.

"Колегите директори от другите детски градини могат да насочат персонал за работа при нас, така че нямам притеснение по отношение на обгрижването на децата с педагогически и помощен персонал", заяви директорът на градината София Димитрова.

Детските учители коментираха още, че затварянето на детските заведения за три седмици много ще затрудни родителите, но на първо място трябва да се запази здравето на хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два финала за българските гимнастички в Киев
Два финала за българските гимнастички в Киев
Петима лекари с COVID-19 във Варна са в много тежко състояние
Петима лекари с COVID-19 във Варна са в много тежко състояние