НОВИНИ

Спомен за Камен Чанев

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
19:24, 26.11.2020
6252
Чете се за: 00:47 мин.
Още
Снимка: Държавна опера-Стара Загора

След седмица битка с COVID-19 на 56 години почина тенорът Камен Чанев. Световнопризнатият оперен певец беше приет в Старозагорската болница, където лекарите до последно се бориха за живота му. Преди дни приятелите на Камен организираха кампания за даряване на кръвна плазма за лечението му.

Желаещите да изразят своята почит към Камен Чанев могат да го направят в събота от 10.00 до 13.00 ч., във фоайето на старозагорската опера. В памет на големия певец в петък - 27 ноември, от 21.00 ч. БНТ 2 ще излъчи филма "Тенорът".

Камен Чанев: Винаги трябва като излизаш на сцената да си много смирен. С боязливост и с вътрешно страхопочитание към произведението, към ролята ти, към публиката.

Само преди месец Камен Чанев изпя своя първи Отело, на сцената на Старозагорската опера. "Свободният дух на оперното изкуство" - така го определя световната критика. С 45 роли, за които казваше, че всички са му любими - в "Аида", "Дон Карлос","Травиата", "Риголето", "Селска чест".

Камен Чанев: Единственият инструмент, божи инструмент e гласът, човешкият глас.

Камен Чанев покорява големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. На сцената на Софийската опера стъпва пред 1992 г., като Херцога в „Риголето”, по-късно става солист и на Пражката опера.

На сцената на Щатсопера във Виена грейва като Де Грийо в „Манон Леско” и Калаф от „Турандот” в Арена Ди Верона. Световната оперна сцена загуби свой любимец.

Аплодисменти и поклон...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежък удар за България! Везенков пропуска квалификациите за ЕвроБаскет 2022
Тежък удар за България! Везенков пропуска квалификациите за ЕвроБаскет 2022
България с първи полуфиналист на ЕП по бокс в София
България с първи полуфиналист на ЕП по бокс в София