Дариткова: Здравната система се справя, за проблемните случаи ще се потърси отговорност

от БНТ
19:33, 26.11.2020
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

Предприетите по-строги мерки са необходими, належащи, защото лечебните заведения работят на изключително високооборотен режим и натоварването над медиците е голямо.

Това заяви д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ, в "Още от деня".

"Ако искаме да бъдем адекватни в помощта, която оказваме на пациентите, трябва да ограничим по някакъв начин възможността за заразяване - това е смисълът на мерките", заяви тя.

На обвиненията, че мерките са неадекватни, д-р Дариткова посочи, че е много по-лесно да се критикува, отколкото да се предприемат конкретни действия, и подчерта, че носят цялата отговорност за справянето с кризата.

"Затова бяхме достатъчно отговорни да не предизвикваме парламентарна, правителствена и политическа криза в този сложен момент, защото е необходимо да има правителство, необходимо е да има работещ парламент и ние да отговаряме на предизвикателствата на кризата", категорична беше Дариткова.

Относно кворума в парламента тя посочи, че се справят в рамките на възможностите на правилника и решенията на Народното събрание, защото и то не е пощадено от коронавируса. Взетото решение за участие в работата на парламента и онлайн дава възможност Народното събрание да функционира, да приеме бюджет и тези закони, от които се нуждаят в момента системите на държавата, отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ.

При бюджет на Здравната каса малко над 5 млрд. лв. - какво предлага здравната система - хора, които умират на стълбите, защото не са приети в болница или такива, които са върнати и умират у дома си? Лекари, които изнемогват, няма апаратура, хората правят дарения - това ли ни предлага системата с 5 млрд.?

"Точно тази апокалиптична картина, която е компилация от, разбира се, нещастно представени случаи, в същото време здравната система е излекувала най-голям брой пациенти с коронавирус, здравната система днес се справя с предизвикателството за това да се грижи интензивно за над 400 пациенти, да лекува в стационарите огромен брой пациенти. Аз смятам, че трябва наистина да бъдат анализирани случаите, които се изтъкват като проблемни", отговори д-р Дариткова, според нея това са единични случаи.

Всеки един такъв случай ще бъде анализиран и отговорност ще бъде потърсена, категорична беше тя.

Трябва да сме благодарни на медиците, защото много хора успяха да се справят с болестта именно благодарение на тях, на техния неуморен труд.

Д-р Дариткова не смята, че се наливат пари от бюджета в нереформираната здравна система. По думите ѝ българската здравна система се финансира по параметри, които са много по-ниски от всички останали европейски системи. Факт е, че от България изтичат медицински специалисти, защото тук заплащането наистина е недостатъчно и в този смисъл парите в здравната система трябва да се увеличават винаги. Призна, че някои реформи в системата бяха забавени.

"Да, сега се изтъкват някои от проблемите на здравната система, които за съжаление във времето поради политизиране или поради други несъвършенства на управлението на системата не бяха взети навременни решения, но сега не е време да търсим виновници или да правим анализ на ситуацията", заяви Даниела Дариткова.

Председателят нс ПГ на ГЕРБ коментира и приетия днес бюджет за следващата година, като подчерта, че той е изготвен така, че да преодолее кризата, която важи за всички.

Какво още каза д-р Дариткова вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Петър Велков: Хоспитализациите и смъртните случаи ще намалеят по-драстично след около 14-20 дни
Петър Велков: Хоспитализациите и смъртните случаи ще намалеят по-драстично след около 14-20 дни
Спомен за Камен Чанев
Спомен за Камен Чанев