НОВИНИ

Отново починал пациент в Пловдив, три болници отказали да го приемат

bnt avatar logo
от БНТ
20:02, 22.11.2020
5344
Чете се за: 02:19 мин.
У нас

На фона на рекорд при оздравелите от коронавирус за денонощие, нов смъртен случай на пациент, който почина, докато няколко болници си го прехвърлят и не го приемат. Пациентът е на 70 години от Стамболийски. След преживяното синът му изпрати писмо до медиите, в което обвини за смъртта на баща си "хаоса в здравната ни система и невъзможността лекарите да обслужват всички болни".

Случаят отново поставя въпроса както за оказването на спешна помощ на пациенти, които не са с коронавирус, така и за напускането на медици, стигнали до предела на силите си.

Всичко започва на 12 ноември. Тогава 70-годишният Йордан Недев, който е с редица придружаващи заболявания, сърдечни проблеми и сънна апнея, се почувствал зле и след консултация с личния лекар семейството му вика линейка.

Карат го в Спешното отделение на Университетската болница "Свети Георги", където след седем часа прегледи и два отрицателни бързи теста за коронавирус пациентът е препратен към Университетска болница Пловдив, по-известна като Окръжна болница. Там също е прегледан и изпратен вкъщи.

На следващия ден се влошава. Отново викат линейка, карат го в Пловдив и отново следват два отказа на болници да го приемат с мотива, че няма места. Все пак го настаняват в лечебно заведение, където обаче два дни по-късно той умира.

Семейството на Йордан Недев вика спешна помощ по препоръка на личния лекар, заради ниска сатурация на 70-годишния мъж. Той е със сънна апнея и сърдечни проблеми, и линейката го кара в Спешното на Университетската болница "Свети Георги".

"И там започна едно велико чакане, никой нищо не ни е обяснил. Нито някой ми е обяснил какво става вътре зад тази врата, какви изследвания се правят, никой нищо не ти обяснява, седиш и чакаш", разказа съпругата на мъжа Елена.

След общо 7 часа прегледи и два отрицателни теста за COVID-19, пациентът е насочен към Окръжна болница, където в Спешно приемно започват нови прегледи. Дежурният вика и свой колега, а след консултацията лекарката казва, че пациентът не е за прием.

"Ако го вземе в болницата, след 4 дена ще го изпише в същото състояние, затова го изпраща за наблюдение от личния лекар. В десет часа вечерта, вече без кислород, на 40 км от Пловдив, със сатурация 70 си тръгнахме от Пловдив. Първия ден сме висяли общо 11 часа по болниците", допълни Елена.

На следващия ден състоянието на възрастния мъж се влошава. Спешна помощ го взима от дома му и го кара пак в болница "Св. Георги", където ги пренасочват към Инфекциозната клиника.

"Медицинското лице, който дойде с линейката, мисля, че е фелдшер, той се обади на РЗИ, каза им, че човекът е с два отрицателни теста и е в тежко състояние и не може да го върне, просто трябва да му се намери място. Пак нямали място. От там в "Св. Иван Рилски", то вече стана 12-1 през нощта, там го приеха и веднага в интензивното",

В същата болница, няколко дни по-късно Йордан Недев умира.

"В смъртния акт са изброени неговите заболявания първо, второ, трето и четвърто COVID-19", обясни съпругата.

Единственият ми упрек е, че не му се оказа навременна медицинска помощ. При положение, че е изпратен за прием и са му направени изследвания и е в тежко състояние, и го пращат с линейка с кислород, ти не го приемаш, ти го пускаш да си отива", коментира синът на пациента Николай.

Лекарката, пратила пациента вкъщи, не е видяла документация, че той е насочен за прием - категорични са от болницата.

"Извикана е за консултация само относно сърдечния му статус, тя го заварва в добро общо състояние без данни за дихателна недостатъчност и са се разбрали, че той е по-добре, да си бъде вкъщи - тя е преценила така състоянието му, че е по-добре да бъде вкъщи, отколкото в болница", каза по телефона изпълнителният директор на болницата д-р Динчо Генев.

Всички медици са на ръба на силите си, каза още д-р Генев.

"Масово лекарите напускат. Не могат да издържат при тия обстоятелства, непрекъснато сме притискани да отваряме нови и нови легла", допълни той.

Въпреки денонощната работа, в болницата е разпоредена проверка по случая.

От болница "Свети Георги" отказаха коментар с мотива, че семейството на пациента няма претенции към тях, а към колегите им от Окръжна болница. А близките на Йордан Недев ще се консултират с адвокат по медицинско право и ще решат дали да заведат дело.

Репортер: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РЗИ проверява защо пациентът - жертва на COVID-19 от Бургас, е обикалял 7 часа болниците
РЗИ проверява защо пациентът - жертва на COVID-19 от Бургас, е обикалял 7 часа болниците
Изследване на БАН: Рязък спад в одобрението на мерките срещу COVID-19
Изследване на БАН: Рязък спад в одобрението на мерките срещу COVID-19