НОВИНИ

Химици от армията влизат във ВМА за битка с COVID-19

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:09, 22.11.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Военнослужещи влизат във военните болници в страната. Те са от различни формирования на армията и са завършили курс за бойни санитари. Как химиците от армията помагат на Военно-медицинската академия в София разказват Альоша Шаламанов и операторът Константин Викторов.

Младши сержант Антон Иванов е част от батальон за химическа и радиационна зашита. Командир е на отделението за химическо и биологическо разузнаване. Сега работи в лабораторията по вирусология на ВМА.

Mладши сержант Антон Иванов - 38 батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология: "Нашата дейност с колегата ни е да пълним епруветките, които са необходими за PCR тестове. На ден правим някъде между 1500 и 2000 в зависимост от нуждите".

Помагал е в гасенето на пожари и други природни бедствия. За първи път обаче се налага да работи в болница.

Mладши сержант Антон Иванов: "Аз съм военнослужещ дал съм клетва да браня населението. Съответно за какво трябва да се притеснявам. Така е нормално и така е редно хората да помагат възможно най-много в тази среда и в тези трудни времена, в които в момента сме поставени".

Военнослужещи носят пробите от COVID отделенията във вирусологията, следят за хора с температура над нормата на входа, помагат и с дезинфекцията.

Ивайло Костов - 30 отряд за контрол на придвижването: "По принцип сме с курсове за бойни санитари и където има нужда, когато има нужда се отзоваваме. Тук сме добре екипирани , обучени, защитени, така че няма какво да ни притеснява".

Бойни санитари помагат и във военните болници във Варна, Пловдив, Сливен и Плевен. Така облекчават работата на служителите във военното РЗИ, които са отговорни за здравния контрол в армията.

Полк. доц. Андрей Галев - началник Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена, ВМА: "Работата стана изключително много. Освен това във военните формирования работата нарасна с дезинфекция. Така, че за да успеем да направим всичко за цялата армия, това за нас е изключително важно".

Подкрепа на военните болници в страната могат да окажат и цивилни доброволци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Г-20 с намерение да финансира равно разпределение на ваксините
Г-20 с намерение да финансира равно разпределение на ваксините
Щабът в Бургас предлага да се обособят четири "чисти от коронавирус" болници
Щабът в Бургас предлага да се обособят четири "чисти от коронавирус" болници