НОВИНИ

След репортаж на "По света и у нас": Проверяват скандалния случай с двамата починали пациенти в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
18:01, 19.11.2020
Чете се за: 02:29 мин.
Здраве

След репортаж на "По света и у нас" прокуратурата и още няколко институции проверяват скандалния случай с двама пациенти, оставени да чакат пред COVID отделението в болница "Свети Георги" в Пловдив. И двамата по-късно починаха.

От ръководството на болницата определиха случая като логистичен инцидент. Здравният министър проф. Ангелов нарече случилото се недопустимо и каза, че ще изчака приключването на проверките.

61-годишният мъж от село Брестник и 74-годишният пловдивчанин бяха записани като първите смъртни случаи в новоразкритата COVID зона на Университетската болница "Свети Георги". Тук на трите етажа зад мен пациентите с COVID се приемат според тежестта на заболяването.

Отделението по токсикология е трансформирано в COVID зона миналата седмица, заради изчерпване на капацитета в Инфекциозната клиника. От ръководството на болницата твърдят, че на 16 ноември лекарите са били при други пациенти.

От РЗИ-Пловдив поясниха, че според протокол предаването на пациенти от една в друга структура става с присъствието на лекар, без пациентите да напускат линейката докато изчакват. Всъщност всички сега ще търсят какви са причините двама мъже да чакат пред входа повече от 40 минути.

Днес близките на Господин Господинов и Любчо Лалев изпратиха своите роднини в последния им път.

"Днес погребах баща си, убиха го в болницата при преместването от Инфекциозна болница във ВМИ в новото COVID отделение, зарязали са ги на произвола на съдбата като кучета двамата заедно с този човек от Брестник. Tой нямаше никакъв проблем, освен че имаше COVID", каза Иван Лалев - син на Любчо Лалев.

За скъсана връзка при предаването на информацията заговориха от Университетската болница "Свети Георги". И са категорични, че виновните ще бъдат наказани.

"Аз го наричам нещастно съвпадение на факти, всичко е направено, за мен на 98% организацията е създадена, работим на максимално силите на този ограничен персонал", каза проф. Янко Янко Илиев - началник на Клиника по токсикология, УМБАЛ "Св. Георги"- Пловдив.

"Не мога да кажа, че има вина в този случай, докато това не се докаже от прокуратурата или съответно от нашата проверка", каза проф. Карен Джамбазов - изп. дир. на УМБАЛ "Свети Георги".

Съпругата на починалия Господин Господинов обаче още вчера разказа пред нашата камера, че са чакали 47 минути, докато се появи лекар, който да придружи съпруга й до третия етаж.

"Като ни оставиха пред ВМИ чакахме повече от 47 минути, търсихме, викахме, нямат носилка нямат санитар. Стигнахме между втория и третия етаж аз го виждам, че умира кислорода свърши", каза Мария Господинова.

От РЗИ ще проверяват цялата медицинска документация, защо е взето решението да бъдат приведени в друго отделение, както и дали е било обезпечено с персонал и апаратура.

"Би трябвало да има координация между едната база и другата приемащата трябва да очаква пациентите, трябва да са придружени от медицински лица в линейката", каза д-р Сийка Димчева - РЗИ-Пловдив.

Синът на починалия мъж от Брестник не вярва, че ще има наказани. Според него това не е транспортен инцидент, това е захвърляне.

Здравният министър подчерта, че самият той е поискал проверка на случая и ще изчака резултата от нея.

"Това, което се случва, аз не мога да го оправдая по никакъв начин. Това, което се случва е недопустимо, това, което беше показано, беше неприемливо за човешките очи. Случващото се в Пловдив е върхът на айсберга, случват се такива неща, защото здравната система не е реформирана, но сега не е време за реформа", каза проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

В отговор на въпроса кой ще носи вина, че заради здравната система умират пациенти, професор Ангелов заяви, че е готов винаги да поеме политическата отговорност, ако такова действие ще реши проблема в здравеопазването.

Адвокатът по медицинско право Мария Петрова коментира, че от информацията до момента не може да каже дали са нарушени медицинските стандарти.

"Безспорно правата на пациентите са нарушени, защото тези хора, които са оставени в това безпомощно състояние по никакъв начин не можем да кажем, че някой е спазил техните права. Това е едно изключително нехуманно отношение. Моето лично мнение е, че това е една грозна илюстрация на всички проблеми в здравната ни система, че идва в един изключително тежък момент, в който отново се нагнетяват отношенията между лекари и пациенти, а всъщност основният проблем са огромните и трупани през години дефицити на здравната ни система", каза Мария Петрова, адвокат.

Според нея са се увеличили жалбите от пациенти и желанието им да търсят правата си в съда.

Автор: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бюджетната комисия прие за второ четене бюджета на общественото осигуряване
Бюджетната комисия прие за второ четене бюджета на общественото осигуряване
Обществените телевизии на България и Гърция със съвместни инициативи
Обществените телевизии на България и Гърция със съвместни инициативи