Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

След скандала с двамата починали пациенти в Пловдив: Прокуратурата и РЗИ започват проверка

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 19.11.2020
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

Прокуратурата и Регионалната здравна инспекция в Пловдив започнаха проверки по скандалния случай, за който в "По света и у нас" първи ви съобщихме вчера.

От клип, изпратен до БНТ, се вижда как двама пациенти чакат повече от 40 минути да бъдат настанени в COVID отделение на болница "Свети Георги", като единият е с кислородна маска, а другият легнал на стълбите. По-късно и двамата пациенти от клипа са починали.

Според ръководството на лечебното заведение липсата на кадри и злощастно стечение на обстоятелства са основни причини за случая.

За случая е уведомен и здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, който коментира ситуацията по време на брифинга на здравното ведомство днес.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Аз поисках да бъде извършена проверка от прокуратурата, за да разберем кой е крив и кой е прав. Докато не приключи проверката, няма да взема никакво отношение. Това, което се случва, аз не мога да го оправдая по никакъв начин. Това, което се случва, е недопустимо, това, което беше показано беше неприемливо за човешките очи. По данни, които имам аз, към момента преди да приключи проверката, знам, че лекарите и сестрите в клиниката, за която говорим, са били достатъчно, те са си били по местата, те са работили с други пациенти.

Проф. Ангелов за скандалния случай в Пловдив: Това е недопустимо и неприемливо

Както още вчера ви разказахме, двамата мъже трябвало да изчакат на стълбите пред Клиниката по токсикология, отскоро трансформирана в отделение за долекуване на пациенти с COVID-19.

Мария Господинова, съпруга на един от починалите: Чакахме повече от 47 минути, търсихме, викахме, нямат носилки, нямат инвалидни колички... Стигнахме между втория и третия етаж, аз го виждам, че умира, кислородът свърши...

Няколко часа по-късно Господин Господинов от село Брестник и пловдивчанинът Любчо Лалев издъхват в клиниката за долекуване на пациенти с COVID-19. Преди това те са лекувани в Инфекциозната клиника на Университетската болница.

От ръководството на лечебното заведение обясниха, че в понеделник са били превозени шестима пациенти. Сред тях са били и мъжете от видеоклипа.

Проф. д-р Карен Джамбазов, изп. директор на УМБАЛ "Св. Георги": Пациентът, който специално е на кислород, по последни данни от шофьора на линейката е стоял почти през цялото време, с изключение на последните десетина минути, е бил вътре в линейката. Нямаме данни да е свършил кислородът.

Клиниката по токсикология и отделението по професионални болести са преобразувани в COVID отделение миналата седмица. Там са разкрити 36 легла.

Проф. д-р Карен Джамбазов, изп. директор на УМБАЛ "Св. Георги": На практика логистиката не е била напълно изчистена, аз мисля, че това повече няма да се получава.

Проф. Янко Илиев, началник на Клиника по токсикология, УМБАЛ "Св. Георги": Не фокусирайте точно 40 минути, не го фокусирайте, тези хора, които са били на смяна са работили за други болни, даже доктор Велев, чест му прави, доколкото разбрах почти на гръб е изнесъл пациента догоре.

Двама тежко болни починаха след хаос около приема им в COVID отделение в Пловдив

От РЗИ също започнаха проверка.

Д-р Сийка Димчева, РЗИ-Пловдив: Би трябвало да има координация между едната база и другата, приемащата трябва да очаква пациентите, трябва да са придружени от медицински лица в линейката.

По скандалния случай в Районна прокуратура е образувана преписка. Срокът за приключване на проверката е 15 дни.Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците от 6-и до 12-и клас в Бургаско остават онлайн до 30 ноември
Учениците от 6-и до 12-и клас в Бургаско остават онлайн до 30 ноември
Ето кой се класира за финалната четворка в "Лигата на Нациите"
Ето кой се класира за финалната четворка в "Лигата на Нациите"