НОВИНИ

На крачка от ваксина: Великобритания се надява на доставки преди Коледа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:09, 27.11.2020 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Британското правителство поиска от здравния регулаторен орган да направи оценка за първи доставки на ваксината, разработвана съвместно с Оксфордския университет. Междувременно премиерът Борис Джонсън не изключи нови строги ограничения за Нова година.

Учени от Оксфорд пред БНТ: Нашата ваксина има 90% ефективност при прием на половин доза

Великобритания е изправена пред тежка зима. Предупреждението отправи министър-председателят Борис Джонсън, според когото въведените мерки са предотвратили разпространението на COVID-19, което да претовари здравната система на страната.

Джонсън изрази надежда, че краят на строгите ограничения може да дойде с настъпването на пролетта и в комбинация с масови тестове и ваксини.

Англия излиза от пълна карантина на 2 декември. Предстои да бъдат обявени нови мерки по райони, които са разделени по тристепенна скала на риск. Те засягат близо 55 милиона души. Всички ограничения ще бъдат вдигнат за Коледа, когато ще бъдат разрешени семейни събирания по три семейства и пътувания в рамките на пет дни. Не е изключено обаче ново затваряне за Нова Година.

"Искаме да избегнем прекалено разхлабване на мерките, за да не бъде вдигнат кракът от гърлото на настъпения звяр", заяви Джонсън.

Същевременно британското правителство поиска от регулаторните органи да направят оценка на две ваксини, което ще открие пътя към първите им доставки на Острова. Едната е разработвана съвместно с Оксфордския университет, а втората е доказала 95% ефикасност срещу коронавируса. Целта на кабинета е първите дози да бъдат налични още преди Коледа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Ченчев, БСП: Бюджетът е математически сбор с липса на политики
Иван Ченчев, БСП: Бюджетът е математически сбор с липса на политики
Полицаите готвят протест на 29 ноември
Полицаите готвят протест на 29 ноември