НОВИНИ

Учени от Оксфорд пред БНТ: Нашата ваксина има 90% ефективност при прием на половин доза

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:20, 23.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Състезанието за първата ваксина явно е на финалната си права. Според създателите на Оксфордската - тя може да се съхранява до 6 месеца, при нормална хладилна температура, и показва ефективност до 90% в зависимост от схемата на прием. Предварителните данни бяха представени пред журналисти от световни медии, сред които и Мая Димитрова от БНТ.

Ваксината, разработена от учени от Оксфордския университет и фармацевтичната компания "АстраЗенека", има няколко предимства - съхранява се лесно, може да се достави навсякъде и цената ѝ е достъпна.

Нито един от ваксинираните доброволци не е развил тежки симптоми и не се е наложило да постъпи в болница, казват учените.

Две групи участват в последните изпитвания. В разстояние на един месец едната приема стандартните две пълни дози, а другата група само половин доза при първия прием и едва след това цяла доза.

проф. Андрю Полард - ръководител на Оксфорд Ваксин Груп: Резултатите са вълнуващи - докато средната ефективност е 70%, при едната група доброволци - тези, които не получават пълната доза при първия прием, ефективността е 90%.

Ваксината на Оксфорд е готова - доказаха 70% ефективност

Над 3000 души участват в изпитването, което показва 90% ефективност. Защо по-малкото количество от ваксината дава по-добри резултати - учените все още не са сигурни.

проф. Сара Гилбърт - експерт по ваксинология в Оксфордския университет: Все още проучваме защо ефективността в този случай е по-голяма. Възможно е по-добре да се имитира среща с вируса, но по-безопасен начин, което е и идеята на всяка ваксина.

проф. Андрю Полард - ръководител на Оксфорд Ваксин Груп: Това, което не знаем, е дали разликата се дължи на количеството или на качеството на имунния отговор.

При възрастните хора засега са отчетени по-малко странични ефекти. Ефективността на ваксината e определена като се вземат предвид дори и леките прояви на болестта.

проф. Андрю Полард - ръководител на Оксфорд Ваксин Груп: Ако измервахме само дали има тежко протичане на инфекцията след ваксинация, можехме да кажем, че тя е още по-ефективна. Но ние отчитаме всеки симптом.

Оксфордската ваксина срещу COVID-19 с обещаващи резултати при възрастните

Анализът на събраните до този момент данни от този трети етап на проучванията показва, че ваксината намалява възможността за безсимптомно предаване на вируса.

проф. Сара Гилбърт - експерт по ваксинология в Оксфордския университет: Особено при по-ниската доза забелязваме спад в броя на ваксинираните безсимптомни носители на вируса, които могат да заразяват.

Учените се надяват имунният отговор да трае поне една година.

Мене Пангалос - изпълнителен вицепрезидент, "АстраЗенека": Вярвам, че тази ваксина ще има сериозен ефект върху овладяването на пандемията и ще ни позволи да си върнем чувството за нормалност.

Стига да бъде одобрена, първите количества от ваксината могат да бъдат готови до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде и как ще се учи от днес?
Къде и как ще се учи от днес?
Борисов: Трябва бързо да действаме с одобряването на следващия бюджет на ЕС и Пакета за възстановяване
Борисов: Трябва бързо да действаме с одобряването на следващия бюджет на ЕС и Пакета за възстановяване