НОВИНИ

Автобуси и таксита излизат на ефективен протест на 25 ноември

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:12, 23.11.2020 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
Общество

Автобусните превозвачи и таксиметровите шофьори излизат на голям протест срещу наложеното от президента вето за инкриминиране на нерегламентираните превози.

Наложеното вето предизвика разочарование и гняв, защото защитава "сивата икономика", казаха на пресконференцията превозвачите.

Според тях проблемът с нерегламентираните превози е от 20 години и те вече са достигнали 70 % от всички превози у нас. Това вреди както на приходите от данъци, така и на здравето на хората, защото при този тип превоз няма никакви регламенти- шофьорите не са преминали психо тест и нямат нужната квалификация. Колите не отговарят на изискванията, нямат застраховки и често не са в изправност.

Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи: Искаме инкриминиране на този тип дейност, защото това е една обществено опасна дейност. Този вид дейност застрашава човешкия живот, държавния бюджет. Там се генерират едни приходи, които не се отчитат в държавата. Щетата за държавата е над 40 милиона лева.

Протестът ще се състои на 25 ноември, като ще тръгне в три лъча и ще се обедини на пл. "Батенберг".

Ще бъде преустановено превозването на пътници по редица линии в страната. Такситата пък ще качват в колите си единствено лекари и учители.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 300 души са задържани на поредните протести в Беларус
Над 300 души са задържани на поредните протести в Беларус
Пациент с COVID-19 скочи от 8-ия етаж на болницата в Бургас
Пациент с COVID-19 скочи от 8-ия етаж на болницата в Бургас