НОВИНИ

Между София и Скопие - как ще приключи напрежението в отношенията на двете страни

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 23.11.2020
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

"Емоцията е повече в създалата се ситуация и това е за сметка на хладния разум. Това пречи на Северна Македония да види, че не България я спира по европейския път, а го правят самите те с нивото на тяхната демокрация, най-общо казано. Те трябва да осъзнаят този проблем и да направят преоценка на това, което са направили или не са направили по този път". Така журналистът Костадин Филипов започна коментара си за напрежението между двете балкански съседки при гостуването си в студиото на "Денят започва".

"Лично аз много се радвам на твърдата българска позиция, защото добре познавам ситуацията в Северна Македония за разлика от много други българи, които считат, че са запознати. Затова тези емоции не ме учудват, но пък всички видяха лицемерието на северномакедонските политици", каза археологът и историк проф. Николай Овчаров - също гост в предаването.

"На 8 декември предстои краят на този рунд. Призовавам българските политици, които бяха обединени до този момент, да продължат да действат по този начин. Ние рискуваме да загубим нашата история, да не говорим и за нашия език", добави историкът.

Ще спре ли София еврочленството на Скопие? Всичко по темата четете ТУК

По думите на Костадин Филипов няма начин северномакедонците да заобиколят България и нейната позиция по път си към европейското семейство.

"Все пак решенията, които се взимат в ЕС, са решения с консенсус - и една държавата да има, която не е съгласна, решението не може да мине. Подозирам, познавайки техния манталитет, че ще търсят подкрепа от сили, които биха могли да окажат влияние върху българската политика, върху българската единна позиция. За първи път у нас има такъв консенсус между опозиция и управляващи, 84% от българската общественост казва, че при това поведение, което имаме отсреща, да не ги пускаме", добави журналистът.

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София в червения сектор по замърсяване тази сутрин
София в червения сектор по замърсяване тази сутрин
Алибегов: Всички къщи за гости и вили са наети за 8 декември, даже с диджеи
Алибегов: Всички къщи за гости и вили са наети за 8 декември, даже с диджеи