НОВИНИ

Отчитат сериозен спад при поръчките на храна за вкъщи

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 23.11.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Сериозен спад на поръчките за храна за вкъщи при втората COVID вълна. Въпреки че ДДС за доставка по домовете от 1 декември става 9%, от бранша казват, че това няма как да се отрази на цената на храната, защото са им повишили минималния осигурителен праг.

Мартин Вълев е собственик на пицария в Русе. Казва, че клиентите сериозно са намалели, откакто застудя и са прибрали масите от лятната градина. Хората се притеснявали да сядат вътре в заведението.

Мартин Вълев – собственик на пицария: Спадът е огромен. При колеги съм чувал, че е над 60% спада на работата. Голям отлив на клиенти, които, според мен, са стресирани да не се заразят.

Има спад и на поръчките за вкъщи.

Мартин Вълев – собственик на пицария: Ръстът беше март и април, когато беше първото извънредно положение. Сега също си стоят вкъщи, но явно може би си готвят и си направят някакъв бюджет, да изкарат месеца.

Решено: 9% ДДС за доставка на храна по домовете

За да подпомогнат бранша, депутатите гласуваха от 1 декември и ДДС върху храната за вкъщи да се намали на 9%.

Мартин Вълев – собственик на пицария: Не смятам, че ще е голямо облекчението, тъй като след като въведоха 9% за търговските зали за консумация на място, се вдигна прага на осигуряване. По-скоро трябва да се направи някакъв вариант заведенията да заработят декември месец, защото наближават януари, февруари – това са доста трудни месеци за бранша.

Мартин Вълев каза, че от началото на ноември на седмица средно се заемат по 2-3 маси и в пицарията разчитат основно на храната за вкъщи.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Гълъбова за убийството на децата в Сандански: В обществото има сериозен проблем с насилието
Д-р Гълъбова за убийството на децата в Сандански: В обществото има сериозен проблем с насилието
При засилени мерки се връщат в клас част от учениците в Русе
При засилени мерки се връщат в клас част от учениците в Русе