В Бобов дол няма болница от десетилетие. Кой лекува хората в COVID кризата

от БНТ
07:30, 23.11.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

В условията на пандемия Бобов дол е една от общините, която не разполага с работеща болница от десетилетие.

Хората, които имат здравословни проблеми, могат да се обърнат към личните лекари или спешния център в града. Ако се нуждаят от болнично лечение, жителите на общината са принудени да пътуват до близките градове.

Откакто няма болница, основната тежест за грижата за здравето на хората пада върху спешния център, заяви в "Денят започва" пред БНТ д-р Денчо Димитров, завеждащ филиал за спешна помощ.

Личният състав е попълнен на 95%, а заразените медици са двама, единият от които е на болнично лечение. Спешният център има две линейки, едната от тях обслужва пациенти с коронавирус, а другата - останалите болни.

Двете болници в Дупница с разкрити COVID отделения са изцяло запълнени, все по-трудно става стационирането на пациенти от Бобов дол, които се лекуват там, допълни още д-р Димитров.

Търсят се медици в Дупница, няма кой да работи в триажния кабинет

Спешният център се справя добре засега, но лошото е, че ние нямаме болница и пациентите трябва да се лекуват в Дупница или Кюстендил, обясни Елза Величкова, кмет на Община Бобов дол.

Към момента има трима семейни лекари на територията на града, като желаещите да отворят практика, са добре дошли, допълни кметът.

Ситуацията е тежка, защото нямаме и лаборатория за PCR тестове и се налага хората отново да пътуват до Дупница и Кюстендил, призна кметът.

Вижте повече във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
При засилени мерки се връщат в клас част от учениците в Русе
При засилени мерки се връщат в клас част от учениците в Русе
Признатите български лекари: 100 години от рождението на проф. Никола Константинов
Признатите български лекари: 100 години от рождението на проф. Никола Константинов