НОВИНИ

Признатите български лекари: 100 години от рождението на проф. Никола Константинов

bnt avatar logo
от БНТ
07:16, 23.11.2020
Чете се за: 02:04 мин.
У нас

През ноември се навършиха 100 години от рождението на проф. Никола Константинов, основател на първата специализирана очна болница в България. Големият български лекар създава здравното заведение във Варна, което съществува и лекува пациенти и до днес.

Роден в Кюстендил, учил в Германия, Варна и София, проф. Никола Константинов има значителен принос в развитието на родната медицина и е определян като една от най-вдъхновяващите личности на съвременна България. Професорът е основател на Катедрата по очни болести към Висшия медицински институт във Варна. Той създава и първата в страната Специализирана болница по очни болести, която и до днес лекува пациенти от цялата страна.

Проф. д-р Христина Групчева – управител на Специализираната болница по очни болести - Варна: Това е човек, който всеки от нас, докоснал се до него, е приел една аура, която е оставила сериозни последици върху професионалния му път. Аз познавам проф. Константинов от съвсем ранните си години, той вече беше пенсионер и консултираше тук в Специализирана болница по очни болести, като това, което получаваше един човек по време на един преглед при него, оставаше за цял живот.

Специалистите и последователите на професор Константинов във Варна доразвиват мечтата му. В специалността за опазване на очното здраве в Медицинския университет във Варна се обучават вече и медицински оптици, оптометристи и офтолмолози.

А лекарите в болницата, с помощта на най-съвременна апаратура, помагат на все повече хора със зрителни проблеми. Един от медиците е доктор Йордан Андреев, който е преподавател в Медицинския университет и близо 10 години работи в очната болница.

Д-р Йордан Андреев – лекар в Специализираната болница по очни болести – Варна, преподавател в МУ-Варна: За да съществува тази болница като болница още от самото начало, причината е била в проф. Константинов. Това е било бившо общежитие. Впоследствие той разработва идеята за еднопрофилна болница и я създава. За Североизточна България това е болницата, към която се насочват всички тежки случаи. Това е болница с много голямо социално значение за региона и не само, защото тук идват пациенти и от други райони, както и извън границите на България. Екипът ни е млад, искаме да се развиваме. Това е, което желаем. Да работим и пациентите ни да са доволни.

Очната болница е предпочитано здравно заведение за обучение и работа и за младите специализанти.

Д-р Ива Гетова – специализант по очни болести в Специализираната болница по очни болести, Варна: За мен би било истинско призвание и чест да помагам на хората да виждат света, такъв какъвто е, във всички цветове.

Д-р Таня Тонева – специализант по очни болести в Специализираната болница по очни болести, Варна: Освен че сме колеги тук в болницата, ние сме като едно семейство. Винаги може да срещнем подкрепа. Винаги можем да се консултираме и с по-старшите колеги, които имат повече опит, на които гласуваме нашето обучение и нашето доверие.

Този дух и колегиалност в болницата са наследени още от основателя ѝ - професор Никола Константинов.

Проф. д-р Христина Групчева – управител на Специализираната болница по очни болести, Варна: Това, което остана от него, е нашето желание непрекъснато да приемаме новите неща. Да споделяме с колегите. Научи ни, когато има нова методика, тя да бъде въведена по най-добрия начин и именно това днес е съхранено от него. Неговият дух, неговият пиетет към знание, неговата широка душа, в която наистина намираше място всеки един пациент и, разбира се, това човек да се развива независимо на колко години е.

На 100-годишнината от рождението на проф. Константинов е посветена и специална страница в сайта на Медицинския университет с история и снимки, както и документален филм за него „Поглед към Първия“.

Автор: Нора Бочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Бобов дол няма болница от десетилетие. Кой лекува хората в COVID кризата
В Бобов дол няма болница от десетилетие. Кой лекува хората в COVID кризата
Все повече републиканци призовават Тръмп да признае загубата си
Все повече републиканци призовават Тръмп да признае загубата си