НОВИНИ

Поръчаната онлайн храна вече официално може да се доставя с мотопед, велосипед или пеша

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:16, 17.10.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Бизнес

По-строги правила за доставките на храни. Държавата подготвя обща регулация за всички извършващи услугата. Превозването на поръчаната онлайн храна вече официално ще може да става с мотопед, велосипед или пеша. Проектонаредбата е качена за обществено обсъждане на сайта на министерството на земеделието и предвижда доставчиците да носят в себе си личните си здравни книжки.

Доставките на храна са едни от малкото услуги, които въпреки СOVID кризата увеличиха дейността и приходите си, особено в първите седмици на социалната изолация.

"Изискванията по отношение доставки на храни от разстояние се изпълняват от бизнес операторите от доста време, само че изискванията бяха пръснати в няколко законодателни акта, сега сме ги обединили в един", каза Кремена Стоева, "Контрол на храните", Българска агенция по безопасност на храните.

От една от големите компании за доставки са против изискването техните служители да носят личните си здравни карти, защото на практика нямат досег със храната.

"Това е една допълнителна административна мярка, която по-скоро ще затрудни бизнеса, отколкото да даде някаква добавена стойност към самия регламент, защото ние не превозваме някакво сурово месо от кланица, че този регламент да го има", каза Ивайло Нецов, изпълнителен директор на компания за доставки на храна.

Според новия регламент превозните средства, с които се извършват доставките трябва да отговарят на хигиенните условия, да са регистрирани и обозначени за лесно проследяване.

"Да си осигурят хигиенни контейнери за преноса на храни, които да са ясно видими и белязани с логото на търговеца", каза Кремена Стоева, „Контрол на храните", Българска агенция по безопасност на храните.

"Ако аз съм примерно доставчик днес и спукам гума, за да продължа да работя, аз ще взема колело от приятел, обаче то няма да е регистрирано. И оттам с министерството стигнахме до извода, че нашето транспортно средство са нашите транспортни чанти", каза Ивайло Нецов, изпълнителен директор на компания за доставки на храна.

За целта всичките над 5000 термочанти на тази компания ще бъдат номерирани. Регламентът няма да оскъпи доставките, смятат от бранша, но все пак ще продължават да настояват и те да бъдат обложени с по-ниската ставка на ДДС от 9%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
101-а вечер на протести в София
101-а вечер на протести в София
В помощ на бизнеса: Още един начин за финансиране на малки и средни предприятия
В помощ на бизнеса: Още един начин за финансиране на малки и средни предприятия