НОВИНИ

Папа Франциск напусна кардиналския дом, където живее, заради случай на COVID-19

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:32, 17.10.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС/ Архив

Папа Франциск временно напусна кардиналския дом, където живее, заради установен случай на COVID-19. Германският президент Франк Валтер-Щайнмайер е под карантина заради положителен тест на негов охранител.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг е с положителен тест за COVID-19. Има съмнения, че той се е заразил в понеделник на срещата на външните министри от ЕС.

С положителен тест е и белгийският външен министър.

От полунощ парижани живеят с нови ограничения и вечерен час от 21 до 6 сутринта. Мерките действат в още 8 града. Във втората вълна на COVID-19 Франция се очертава като най-голямото огнище в Европа. Вчера там бяха регистрирани близо 25 100 нови случая. Последните часове без вечерен час парижани изпратиха с препълнени ресторанти и кафенета.

Баровете и ресторантите са сред най-засегнатите от мерките на втората вълна на COVID-19. Вече втори ден заведенията в испанската област Каталуния са затворени, което предизвиква гневни протести на работещите в сектора.

Германският канцлер Ангела Меркел призова за ограничаване на социалните контакти и предупреди, че Германия се намира в "много сериозна фаза" на пандемията.

"Трябва да направим всичко възможно, за да предотврaтим вируса да излезе от контрол. Срещайте се с по-малко хора, вкъщи или навън. Откажете се от всяко пътуване, което не е наложително. Стойте си вкъщи, колкото е възможно", каза Ангела Меркел, канцлер на Германия.

В Австрия 6-хилядно градче в района на Залцбург е поставено под карантина. Мярката беше наложена след като броя на заразените в селището надхвърли 840 души. Днес Австрия регистрира 1747 нови случая на COVID-19. Пикът от първата вълна беше с 1050 заразени за денонощие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Починалият медик в Бургас не е имал придружаващи заболявания
Починалият медик в Бургас не е имал придружаващи заболявания
Здравният министър в Търговище: Не се налагат нови ограничителни мерки
Здравният министър в Търговище: Не се налагат нови ограничителни мерки