НОВИНИ

Здравният министър в Търговище: Не се налагат нови ограничителни мерки

Снимка: БГНЕС/ Архив
bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 17.10.2020
Чете се за: 01:38 мин.
Здраве

Няма да се въвеждат допълнителни ограничения в областите в червената зона, въпреки увеличения брой на заразени с коронавирус. Засилва се обаче контролът. Това заяви здравният министър д-р Костадин Ангелов, който посети днес област Търговище, за да се запознае на място с COVID ситуацията. Той коментира, че лекарите в местната болница ще се справят, ще бъдат разкрити допълнителни легла, ще се осигурят и средства за лаборатория за PCR тестове.

Търговище e последната област в страната, в която влезе COVID-19. Заразените в момента са 469 души. Увеличението на случаите се отрази най-сериозно на работата в болниците и училищата в региона. Министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов обаче коментира при посещението си в Търговище днес, че е осигурен достатъчен ресурс на лечебните заведения в региона и че ще се справят с COVID кризата. Според него няма причина и за затваряне на училищата.

Инфекционистите, които бяха заявили, че напускат болницата в Търговище, засега остават на работа.

"Направихме и план за по-нататък как ще действаме ако евентуално се наложи да разширяваме капацитета за COVID-болни", каза д-р Иван Светулков, директор на МБАЛ - Търговище.

Здравният министър заяви, че ще бъдат отпуснати средства за изграждането на лаборатории за PCR-тестове в Търговище и Шумен. Има готовност и за разкриването на още 20 легла в Търговище.

"Към настоящия момент област Търговище няма недостиг на легла. Няма недостиг на медицински персонал. Няма недостиг на консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства", заяви д-р Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

Има организация при нужда пациенти от Шумен да се лекуват във Варна, а при увеличение на случаите в Разград, част от болните да се транспортират до Русе. Притеснени са обаче учителите, тъй като много от тях са в рисковата за коронавируса възраст. Някои дори са подали молби за напускане. От една от най-големите гимназии в областта коментираха, че родителите на повече от половината ученици настояват децата им да се обучават онлайн.

"Доста учители отсъстват от училище, както и доста ученици. Мисля, че най-доброто решение е да преминем поне за 2 седмици на дистанционно обучение", каза Даниела Иванова, член на Обществения съвет към Първо СУ "Св. Седмочисленици" - Търговище.

"Смятаме, че трябва да се предприемат адекватни мерки, не само в училищата, а като цяло да се предприемат мерки в града и да се ограничат контактите възможно най-много", каза Десислава Петрова, родител на две деца в Първо СУ "Св. Седмочисленици" - Търговище.

Министър Ангелов обаче коментира, че отсъстващите заради коронавируса ученици и учители не са достатъчно, за да бъдат затворени всички училища.

"Едно решение, за да бъде взето, то е генерално решение. То не може да бъде взето за две минути и не може да бъде взето под някакъв вид натиск или страх. Няма да спечелим тази битка с коронавируса с ирационални решения или с емоция. Само със здрав разум, с интелект, с постоянство и с дисциплина", категоричен бе д-р Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

Здравният министър добави, че затова се завишава контролът по спазване на настоящите мерки, вместо да се въвеждат нови.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск напусна кардиналския дом, където живее, заради случай на COVID-19
Папа Франциск напусна кардиналския дом, където живее, заради случай на COVID-19
Масово не се спазва препоръката да не се пътува до Благоевградска област
Масово не се спазва препоръката да не се пътува до Благоевградска област