НОВИНИ

Фон дер Лайен: Мислите ми са с всички преподаватели във Франция

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:02, 17.10.2020
Чете се за: 01:08 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС/ Архив

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че мислите ѝ са с всички преподаватели във Франция и цяла Европа след обезглавяването на френски учител по история, показал в класната стая карикатури на пророка Мохамед. Извършителят беше ликвидиран малко след бруталното нападение, окачествено от Париж като ислямистки терористичен акт. По случая са задържани и се разпитват общо 9 души.

Следствието се опитва да установи дали нападателят е действал сам или има съучастници. Той е 18-годишен чеченец, роден в Москва, със статут на бежанец във Франция и разрешително за пребиваване в страната от март тази година до 2030-та, съобщи прокуратурата. Не е бил в полезрението на службите.

"Извършителят е бил следобяд пред училището и е искал децата да му посочат бъдещата жертва. В телефона, открит край тялото на извършителя, е открит текст с поемане на отговорността, както и снимка на мъртвия учител", каза Жан-Франсоа Рикар - прокурор.

Веднага след нападението бяха задържани четирима роднини на извършителя, включително малолетен. През нощта са арестувани още пет души, сред тях двама родители на деца от училището в парижкото предградие, където жертвата е преподавала.

Убитият Самюел Пати, на 47 години, е показал преди дни карикатури на пророка Мохамед в час, посветен на свободата на словото.

"Според по-големия ми син, никога не е проявявал расизъм, не. Синът ми не намираше в него нищо необичайно. Лидери на мюсюлманскато общност във Франция заклеймиха убийството, определяно от редица публични личности като посегателство върху френската държава и нейните ценности", каза Оливие - родител.

"Той говореше за свобода на словото. Атакувани са най-големите ценности на републиката, не можем да го допуснем. Трябва да ударим по масата и да кажем : Стига, ние сме във Франция", каза Жан - Мари Дево - пенсионер.

Държавата ще отговори с цялата си сила на терористичния акт, увери в Туитър премиерът Жан Кастекс. Нападението става пет години след ислямисткия удар срещу редакцията на Шарли Ебдо в Париж, отново заради карикатури на пророка Мохамед.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масово не се спазва препоръката да не се пътува до Благоевградска област
Масово не се спазва препоръката да не се пътува до Благоевградска област
Президентът на Германия е под карантина
Президентът на Германия е под карантина