НОВИНИ

Починалият медик в Бургас не е имал придружаващи заболявания

bnt avatar logo
от БНТ
19:43, 17.10.2020
5595
Чете се за: 01:13 мин.
Регионални

"Лекар на годината" за 2019-та почина от COVID-19. 66-годишният проф. Георги Хубчев, началник на АГ-отделението в бургаската университетска болница "Дева Мария", номиниран и тази година за най-добър лекар на Бургас. 19-ият медик - жертва на COVID-19 - не е имал придружаващи заболявания.

Един от най-уважаваните акушеро-гинеколози у нас загуби битката със заразата, след като близо 15 дни негови колеги се бориха за живота му. Проф. д-р Георги Хубчев е определян като феномен в българската медицина. А след смъртта на специалиста, ръководство на болницата е готово да обособи цялото лечебно заведение за лекуване на болни от коронавирус.

Началникът на АГ отделението проф. Георги Хубчев е диагностициран с коронавирус на 2 октомври. Състоянието му се влошило, след което е бил интубиран.

"При него пораженията, категорично, бяха в белия дроб. До последно всички други органи функционираха. Говорим за бъбреци, за черен дроб, които световната преса съобщават, че се засягат. При него не. Пак ви казвам, този човек беше изключително здрав. Той свършваше 10 часа операция и ходеше да играе футбол", каза д-р Христо Якимов, зам.-директор на УМБАЛ "Дева Мария"-Бургас.

За лечението на д-р Хубчев са използвани всички познати методи и медикаменти в Европа. 15 специалисти от болницата денонощно са се борили за живота му. От къде се е заразил, не е ясно.

"Но лекари ще умират. И те умират заради безотговорни пациенти. Почти е невероятно лекар да хване вируса в кварталния магазин или някаква такава дреболия. По всяка вероятност го е хванал от пациент. При нас идват болни хора, не идват здрави", каза д-р Стефан Касабов, управител на УМБАЛ "Дева Мария" - Бургас.

Ръководството на болницата е готово да я превърне в инфекциозна - само за лечение на пациенти с коронавирус.

"Ако можем да предотврати това на следващия да се случи, аз с цялата инфраструктура, която притежавам, докторите са около мен, сме готови да помогнем, с каквото и да е то", каза Семир Абумелих, собственик на УМБАЛ "Дева Мария".

Д-р Георги Хубчев само преди няколко дни е станал професор. Той загуби битката с СOVID-19 на 66 години. Загубата на лекар от такъв ранг е загуба не само за семейството и близките му, но и за цялото общество, написаха от Българския лекарски съюз.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В помощ на бизнеса: Още един начин за финансиране на малки и средни предприятия
В помощ на бизнеса: Още един начин за финансиране на малки и средни предприятия
Папа Франциск напусна кардиналския дом, където живее, заради случай на COVID-19
Папа Франциск напусна кардиналския дом, където живее, заради случай на COVID-19