НОВИНИ

Доц. Спасков: Наплашихме населението да търси директно болница при случай на COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 23.11.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Може ли да издържи здравната ни система на напрежението на заразата COVID-19 и кой носи отговорност за поредицата от смъртни случаи заради отказ на прием на пациенти в болници - темата в сутрешния блок "Денят започва" коментираха доц. Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов", и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Основният проблем е в организацията. Трябваше да се даде много повече право на директорите на болниците за разкриване на допълнителни легла, а не да чакат решение от щаба, обясни доц. Спасков.

РЗИ проверява защо пациентът - жертва на COVID-19 от Бургас, е обикалял 7 часа болниците

Според него системата е добре подредена, големият проблем е, че не я изпълняваме и правим всякакви опити да я заобикаляме.

Системата е построена по начин, който не е дружелюбен за пациента, а по начин или да се изпълни клиничната пътека, или да се спази законът, смята д-р Хасърджиев.

Попаднахме в ситуацията от началото на COVID, когато болестта ни изненада и направихме две грешни стъпки - страхотно наплашихме населението, просто му внушихме да търси директно болниците, заради което се оказа, че болничната помощ не може да отговори веднага. По същия начин плашехме лекарите - че едва ли не контактът с всеки пациент може да е опасен за тях, обясни доц. Спасов.

Отново починал пациент в Пловдив, три болници отказали да го приемат

На експертно ниво трябва да се вземе решението за критериите на обслужване. Какви са правилата за пациенти с коронавирус и без - това не може да се напише за една нощ, категоричен е д-р Хасържиев.

Дишане, пулс, кислородна сатурация с елементарни устройства - това трябва да следят хората вкъщи. И това трябваше да им обясним. Още не е късно, допълни д-р Хасърджиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алибегов: Всички къщи за гости и вили са наети за 8 декември, даже с диджеи
Алибегов: Всички къщи за гости и вили са наети за 8 декември, даже с диджеи
Белодробната болница в Бургас започва проверка след смъртта на 36-годишния пациент
Белодробната болница в Бургас започва проверка след смъртта на 36-годишния пациент