НОВИНИ

РЗИ проверява защо пациентът - жертва на COVID-19 от Бургас, е обикалял 7 часа болниците

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 22.11.2020
Чете се за: 02:17 мин.
Още

Регионалната здравна инспекция в Бургас назначи проверка, за да се разбере защо младият мъж с двустранна бронхопневмония е трябвало да обикаля болници в продължение на 7 часа, за да бъде приет, а когато все пак това се е случило - се е оказало фатално късно, за да бъде спасен.

Междувременно областният кризисен щаб е задействал процедура по обособяването на чисти от COVID-19 болници.

След трагичния случай със смъртта на 36-годишния Калин Карапачов е назначена проверка от здравната инспекция по казуса, а утре ще започне и вътрешна такава в Белодробната болница в Бургас защо пациентът е бил върнат. В своя позиция от държавната болница казват, че повече от 4 часа екип от Спешно отделение, заедно с реаниматор са направили всичко по силите си, за да бъде пациентът настанен в болница.

В сряда вечерта Калин Карапачов пристигнал при личния си лекар в Бургас, след като състоянието му се усложнило. Лекарката установила, че 36-годишният мъж бил с тежка дихателна недостатъчност. Направен му е бърз тест, който бил отрицателен.

"Явно, че няма COVID, но все пак трябваше да му направя снимка. Направих му снимка, подготвих му лист за хоспитализация. И майка му ми се обади след 3 часа, плачеше по телефона: "Бързо, детето ми умира, какво да правя, паднал е в коридора". Тя ми каза, че всъщност сестрата в терапевтичния кабинет го е насочила за ТУБА, оттам го връщат, нямали места. И той бил, в този момент, в който ми се обади, вече бил зле", разказа личният лекар д-р Божана Ботьова.

От белодробната болница също не го приемат. Той се връща отново в Спешното отделение на държавната болница, където на Калин му е направен и нов бърз тест, който бил положителен, казват от държавната болница. Тогава започват да му търсят място за прием. Днес от лечебното заведение не застанаха пред камера, но излязоха с официална писмена позиция.

УМБАЛ Бургас за починалия 36-годишен мъж: Близо 4 часа се опитвахме да му помогнем

След 4 часа място е намерено - в болницата в комплекс "Меден рудник". Направен му е и PCR тест, който ако е положителен, може да остане в болницата за лечение.

"Пациентът е транспортиран до нашата болница в доста тежко състояние. Даже състоянието му е било толкова тежко, че се е наложило спешно да бъде хоспитализиран преди да бъде позитивиран положителният PCR тест, който е задължително условие, за да бъде приет човек в COVID отделение", обясни началникът на Реанимационно отделение на "БургасМед" д-р Златко Янев.

БНТ: Допускате ли, че ако пациентът е бил хоспитализиран по-рано, е можело да се спаси живота му?

"В момента наредбите в България са такива, че не е можело да бъде хоспитализиран изобщо някъде", отговори той.

"Ако не се оправи тази система, няма да има ред. Ще умира българският народ и това ще бъде. Това, което правят, е нищо. Хвърлят се пари, някои ги усвоява с тези тестове, дето един път положителен, друг път е отрицателен. Това време, този цял ден, който ние загубихме, загуби синът ми. Разбирате ли? Дано да няма други такива случаи", каза майката на пациента Гинка вчера.

От областният кризисен щаб в Бургас признават, че липса на легла има. Задействали са процедури по обособяването на 4 "чисти от COVID" болници, за да не се допускат подобни случаи .

"Ще подпомогнат включително Белодробната болница в Бургас, която е изключително натоварена и ще могат да се приемат по другите болници такива пациенти, които не са COVID, за да могат да облекчат общинската бургаска болница", каза областният управител Вълчо Чолаков.

От Спешна помощ също се оплакват, че има недостиг на линейки, които да обслужват различни от COVID сигнали.

"Няма такива за не COVID. Всичко се дезинфекцира и след дезинфекция се отива на адреса", обясни Панайот Петров.

А от утре започва подготовката за обособяването на т.нар. "чисти болници". Резултатът обаче от всичко това е, че един млад мъж загуби живота си преди да получи лекарската помощ, от която има нужда.

Оказва се, че първите три теста, които са направени, са били от типа бърз антигенен. Първите два теста са били отрицателни, а третият - положителен. След това на пациента е бил направен и PCR тест, който е и най-точната методология до момента за установяване на COVID-19.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще учат децата от утре в различните области
Как ще учат децата от утре в различните области
Отново починал пациент в Пловдив, три болници отказали да го приемат
Отново починал пациент в Пловдив, три болници отказали да го приемат