НОВИНИ

Нощните заведения притеснени от фалит. Ще има ли нови мерки за бизнеса?

Николай Минков
от Николай Минков
12:06, 23.11.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Фалит на нощните заведения и нови трудности за ресторанти, прогнозират от Асоциацията на заведенията. Те поискаха подкрепа от държавата. От Асоциацията на индустриалния капитал предлагат три нови мерки на правителството за запазване на работните места и спасяване на най-пострадалия бизнес.

Затварянето на нощните заведения и ограничаването на работното време на ресторантите унищожава сектора, без да е постигат здравен ефект, коментират от бранша.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията: За 8 декември, доколкото знаем, всички къщи за гости, по-големи, всичко е пълно. Наети са и диджеи, изпълнители и т.н. Всички частни къщи около София или около курортите се дават под наем с тази цел. Загубата е за бизнеса, загуба и за здравната система, защото няма кой да контролира хората в тези къщи. Голям отрасъл от икономиката, заведенията - нощните, остават извън борда и за тях както виждате още се опитваме да измислим икономически мерки.

От Асоциацията на индустриалния капитал са предложили на държавата три мерки в подкрепа на най-застрашените отрасли. Те са в две посоки - осигуряване на доходи на работещите в тези сектори и гарантиране на ликвидност в самия бизнес.

Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал: На първо място разсрочване на данъчните и осигурителни задължения на тези фирми, защото когато не могат да работят, те не могат да си плащат задълженията към държавата. А тези задължения по принцип трупат лихви. Полезно е да бъде удължена мярката на БНБ за мораториум върху кредитните плащания, защото когато един бизнес е затворен, той не може да генерира приходи, които да покриват кредитните му плащания. Има още една мярка, която сме предложили - компенсиране от държавата натрупаните от предприятията загуби.

Борисов: Държавата помогна с над 1 млрд. лв. на бизнеса в кризата

Мерките са обсъдени миналия петък с министъра на икономиката и със социалния министър. Очаква се отговорът на държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Трябва бързо да действаме с одобряването на следващия бюджет на ЕС и Пакета за възстановяване
Борисов: Трябва бързо да действаме с одобряването на следващия бюджет на ЕС и Пакета за възстановяване
Тръмп е шампион на Северна Ирландия за трета поредна година
Тръмп е шампион на Северна Ирландия за трета поредна година