НОВИНИ

Борисов отговори на критиките на Радев за бюджета

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:42, 28.11.2020
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Международната рейтингова агенция "Standard & Poor's" потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута, съобщиха от Министерството на финансите. Перспективата пред рейтинга остава стабилна.

По-късно, по време на обиколка в Родопите, премиерът Бойко Борисов определи като неверни твърденията на президента Румен Радев, според когото бюджетът за следващата година е "разоряващ" .

Според Борисов световните експерти опровергават тезите на противниците му за фалит на държавата. Каза, че оценката на световна рейтингова агенция значи, че правителството успява да поддържа икономиката и финансите, въпреки пандемията.

Президентът Радев: Бюджетът е неадекватен на текущите реалности, новите мерки са пожарни и закъснели

Премиерът категорично не приема определението на държавния глава за бюджета.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Кое му дава право да каже, че това е бюджет на разрухата? Всеки път, когато президентът Радев се обади и така му потече злобата, през нощта излиза световна рейтингова агенция и казва какво мисли за България. Вчера Радев каза бюджет на разрухата, а най-големите прогнозиращи какво става в следващите 2-3 години в целия свят, които се четат от всички финансови институции, всички инвеститори ги четат, казват - България е в стабилна перспектива.

Борисов припомни, че в първия си мандат е извел страната през финансова криза, при втория е заварил фалиралото КТБ.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Тогава платих, уважаеми г-н Радев и двата руски реактора за "Белене" - 1 милиард и 300.

Министър-председателят каза, че оценката на "Standard & Poor's" отчита и факта, че тази година сме приети в чакалнята на Еврозоната.

Бойко Борисов, министър-председател на България: България се развива правилно, харчи в зависимост от пандемията толкова, че и бизнесът, и хората, и пенсионерите да имат повишени дори доходи в кризата. Имаме стабилни финансови резерви и в същото време сме член на банковия съюз, суапова линия имаме с ЕЦБ, ако се наложи.

ГЕРБ определи критиките на президента като безпочвени и празни приказки

Премиерът е на мнение, че никога повече от сега държавата не се е нуждаела от единство, независимо от политически партии или убеждения.

Бойко Борисов, министър-председател на България: С една дума, нека да не се разделяме тези едни, два месеца, докато е пандемията, докато е кризата, с това исках да кажа, че не е вярно това, което се говори и щото аз го казвам, че не е вярно, казват го най-добрите в света. Ок, оставям, не се заяждам. Да успокоим народа, да бъдем спокойни, да се излекуваме.

Докато инспектира ново училище в село Биркова и пътища в района примерът научи за още много инфраструктурни проблеми на хората.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Да кажа на моите опоненти, че не хвърляме парите от джипката за кръчмата, а нали виждаш какво оставяме след себе си - училища, пътища.

Премиерът обеща напролет да се работи още повече.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брайтън се добра до равенство срещу Ливърпул в допълнителното време
Брайтън се добра до равенство срещу Ливърпул в допълнителното време
След 25 години България с европейската титла в художествената гимнастика
След 25 години България с европейската титла в художествената гимнастика