НОВИНИ

"Standard & Poor's" потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива

standard poors потвърди кредитния рейтинг българия стабилна перспектива
bnt avatar logo
от БНТ
15:58, 28.11.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Международната рейтингова агенция "Standard & Poor's" потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2' със стабилна перспектива. Това съобщи на официалния си Фейсбук профил премиерът Бойко Борисов.

Според световните експерти от агенцията България е една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт. Със запазената външна конкурентоспособност ще можем бързо да се върнем към ускорено нарастване на БВП, съобщи премиерът.

От "Standard & Poor's" отчитат още, че бюджетният дефицит ще остане умерен през настоящата и следващата година. Агенцията изтъква и голямото значение за българската икономика и фискална стабилност от включването на българския лев във Валутния механизъм II.

Standard&Poor's потвърди ‘BBB’ рейтинга на България със стабилна перспектива

Очаква се бързо възстановяване на българската икономика след пандемията, без поява на дисбаланси във външния и финансовия сектор през следващите две години.

Заедно с доклада на Moody's отпреди близо два месеца, това е поредната добра оценка на престижна международна агенция за страната ни, което показва, че мерките предприети от правителството са в правилна посока и дават резултати.

Не ние, а световните експерти опровергават тезите на нашите противници за фалит на държавата. Успяваме да поддържаме икономиката и финансите, въпреки пандемията, която тормози цял свят, допълва в заключение Бойко Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банков обир за над 5 милиона евро в предградие на Атина
Банков обир за над 5 милиона евро в предградие на Атина
Последно сбогом: Близки, приятели и колеги се простиха с Камен Чанев
Последно сбогом: Близки, приятели и колеги се простиха с Камен Чанев