НОВИНИ

Европа разхлабва мерките - част от магазините отварят за празничното пазаруване

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:20, 28.11.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Магазините в част от Европа отново отварят. Отпадането на ограниченията идва в контекста на по-слабо разпространение на COVID-19. Надеждите са коледните продажби да бъдат спасени, без това да доведе до нов ръст на заболяванията.

ФРАНЦИЯ

С аплодисменти бяха посрещнати първите клиенти в търговски център в Париж. После се извиха опашки от нетърпеливи да купят подаръци за Коледа или да освежат прическата си. Магазините във Франция отвориха след месец карантина.

"Едно е сигурно - имаме желание да живеем, да се подготвим за Коледа. Беше тежко да стоим блокирани у дома", споделя Изабел Гарсен от Париж.

За да може повече хора да пазаруват, като същевременно се спазват изискванията за дистанция, магазините за дрехи, обувки и играчки ще работят до 21.00 ч. Френските барове и ресторанти обаче остават затворени до 20 януари.

ПОЛША

От днес отварят магазините и в Полша при спазването на строги санитарни правила и ограничения за броя на клиентите. Например в търговски обект с площ под 100 кв.м се допуска по един човек на 10 кв.м.

Училища, ресторанти и спортни зали остават затворени в Полша поне до Коледа. Въпреки че броят на инфекциите намаля, все още смъртността е твърде висока. По данни на здравното министерство новите случаи за последното денонощие са повече от 15 000, а починалите - 599.

ШВЕЙЦАРИЯ

Магазините, които не предлагат стоки от първа необходимост в Женева и региона, отвориха днес. Те временно спряха дейността си на 1 ноември заради сериозния ръст на случаите на COVID-19. Мерките срещу втората вълна на пандемията в Швейцария бяха сред най-строгите.

Разхлабване на част от мерките в Белгия влиза в сила от 1 декември. Обсъжда се отваряне на магазините още в Германия, Люксембург и Нидерландия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иран заплашва с отмъщение за убийството на ядрения физик
Иран заплашва с отмъщение за убийството на ядрения физик
Над 80 медици в Ямболско са заразени с COVID-19
Над 80 медици в Ямболско са заразени с COVID-19