НОВИНИ

Протест в Рупите срещу строителството на къщи за гости и СПА център

bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 28.11.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Регионални

Пореден протест в местността Рупите срещу строителството на къщи за гости и СПА център в района. Според природозащитници от Петрич това са защитени зони по Натура 2000 и ако се строи там, ще пострадат местообитанията на растителните и животински видове, както и лечебните извори.

Протестът започна малко след 11.00 ч. и преминава под мотото "Да спасим Рупите, да запазим вълшебните извори". Тук се събраха природозащитници не само от Петрич, но и от други региони на страната.

Протестът е на метри от Храма на Ванга и от лечебните гьолове.

По телефона зам.-кметът на Петрич Минка Салагьорова каза, че имотът е частен, а не общински и Общината няма правомощия. Инвеститорът е съгласувал документите си за разрешение за строеж с дирекция "Национален строителен контрол" и екоинспекцията в Благоевград.

Това, което е могла да направи Общината, е да спре временно за една година строежът, за да се изчистят съществуващи проблеми. Тя го е направила пред 2018 г.

Протест срещу застрояването край храма на Ванга в Рупите

През този период е извършено и археологическо изследване на терена по искане на Министерството на културата. Това е завършило преди дни, като според археолога доц. Вагалински на терена не са открити следи от археология.

Сега природозащитниците са притеснени, че по този начин инвеститорът ще възобнови строителните си дейности. те събират подписка с искане това да не се случи, като се надяват и на среща с отговорните за това институции.

Вижте какво казаха протестиращите във видеото.

Автор: Николай Янев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще работим ли повече от вкъщи и как компаниите променят работния си процес?
Ще работим ли повече от вкъщи и как компаниите променят работния си процес?
Вандализъм в Бургас: Събаряха саксии в Морската градина
Вандализъм в Бургас: Събаряха саксии в Морската градина