НОВИНИ

Красимир Вълчев: Образователните дефицити можем да компенсираме, но не и живота на хората

bnt avatar logo
от БНТ
10:43, 28.11.2020
Чете се за: 01:43 мин.
Образование

В момента основният ни проблем е коронавирусът, образователните дефицити можем да ги компенсираме, но не можем да компенсираме живота на хората. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Училищата малко или много са рискова среда. Те са среда на многочислено и многочасово взаимодействие на множество хора. Сега най-важното е да съхраним здравето и живота на нашите съграждани, и в това число и на учителите, най-важното е да намалим натиска върху здравната система", категоричен бе Вълчев.

Министърът на образованието каза, че системата е била готова за превключване в електронна среда, но все пак дистанционното обучение не компенсира на 100% присъственото обучение.

Министърът на образование посочи минусите на дистанционното обучение - неефективността на педагогическото взаимодействие, натрупването на психологическо напрежение върху децата, обездвижване, десоциализация, и минуси в чисто обучителната част.

"Колкото са по-големи учениците, колкото са по-ангажирани с ученето, толкова са по-малки загубите и обратното. При по-малките ученици, по-малките деца е неефективно да стоят много време пред екрана, трудно е да ограмотяват децата в първи клас ефективно от разстояние", каза Вълчев.

Той отбеляза, че обучението от вкъщи изисква участието на родителите, когато става дума за малки деца, но това невинаги е възможно. Вълчев подчерта, че и за учителя е трудно да осъществява ефективно педагогическо взаимодействие.

Министърът на образованието посочи, че дистанционното обучение също има своите предимства и учителите са се научили да ги използват. Голяма част от учителите са започнали да използват много по-иновативни методи, защото ситуацията го е наложила.

"Ако гледаме само от гледна точка на правото ни на здраве, решението е едно - затваряме всичко, за съжаление живеем в свързано общество, в което имаме много цели, не искаме да убием икономиката, не искаме да обречем децата на образователни недостици. Аз като министър на образованието съм длъжен да бъда гласа на образованието, на правото на образование, да кажа, че най-ефективно е присъственото обучение, но доколкото е разумно. В момента основният ни проблем е коронавирусът, образователните дефицити можем да ги компенсираме, но не можем да компенсираме живота на хората", каза Вълчев.

Министърът подчерта, че училищата събират много хора на едно място, свързват малки мрежи в голяма мрежа, но това се случва и в големите предприятия.

Няма да има нулева година за учениците - обяви за пореден път министърът на образованието. 1200 от 2400 училища въобще не са се срещали с коронавируса. Как ще продължи обучението след 4 януари ще зависи от развитието на епидемията.

"Първи-четвърти клас да се върнат. Разбира се, това зависи от епидемичната ситуация, а по-големите да се редуват. Трябва да спечелим малко време особено януари, февруари. Надяваме се ваксините да дойдат по-бързо. Говорим учителите да са от първите групи, които да имат достъп до ваксини след лекарите с възрастните хора, хората с хронични заболявания. Матури и изпити след 7-и и 12-и клас ще има. Миналата година ги проведохме при далеч по-тежка ситуация, отколкото очакваме на края на тази учебна година да бъде. Има време да решим кои теми ще се изключат, aко не са имали време учителите да преподадат ефективно част от темите", каза министър Вълчев.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Продължаваме да подпомагаме българските производители
Борисов: Продължаваме да подпомагаме българските производители
Мая Манолова: Управляващите изпуснаха кризата, оставиха хората да се справят сами
Мая Манолова: Управляващите изпуснаха кризата, оставиха хората да се справят сами