НОВИНИ

Мая Манолова: Управляващите изпуснаха кризата, оставиха хората да се справят сами

bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 28.11.2020
Чете се за: 01:04 мин.

"Изправи се. БГ" е гражданска платформа, партньорска мрежа от граждански организации, инициативни комитети, личности и партии. Със сигурност на изборите ще се явим с бранда на "Изправи се.БГ", а кой ще се включи в регистрацията ще се реши, щом уточним формата, защото нашият формат е отворен. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" лидерът на гражданското движение Мая Манолова.

"За нас проблемите на хората са пред скоби. При нас са и леви, и десни и наша идеология е грижата за хората. Затова е естествено да сме на терен ние и да се опитваме да подкрепяме както отделни личности, така и по-големи групи в техните каузи - за чист въздух, срещу изсичането на българските гори, за проблема с водата, срещу корупцията. Разбира се, ние правим и нашите структури, нашите опорни екипи, откриваме офиси - в повечето от областните градове вече има наши офиси и предстои да го направим и в по-малките населени места”, обясни тя.

По думите ѝ основното, което притеснява хората в момента, е COVID заразата и ниските доходи. Проблемът не е толкова в строгостта на взетите мерки срещу разпространението на вируса, по-скоро е в ниските компенсации, подчерта тя.

"Хората, чиито бизнеси ще бъдат затворени или ще останат в неплатен отпуск, не са адекватно компенсирани - 24 лева на ден е твърде ниска сума. Бизнесът е безкрайно притеснен, защото компенсациите, които бяха обещани още при първата вълна на COVID, не са стигнали до него… Реално до бизнеса са стигнали 173 млн. лева", добави Манолова.

Според нея солидарност в обществото няма - управляващите призовават "заедно да наложим локдаун, но тежестите на кризата да бъдат поети от обикновените хора и бизнеса".

"Депутатите не си пипнаха заплатите. Аз предлагам, ако заедно ще налагаме мерките, и те да получават по 24 лева на ден, а партиите да се откажат от своите субсидии. Това би било справедливо"”, каза Манолова.

Какво още коментира лидерът на "Изправи се. БГ", вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Вълчев: Образователните дефицити можем да компенсираме, но не и живота на хората
Красимир Вълчев: Образователните дефицити можем да компенсираме, но не и живота на хората
Проф. Балтов: На 50% ще спаднат новозаразените в рамките на 2 седмици
Проф. Балтов: На 50% ще спаднат новозаразените в рамките на 2 седмици