НОВИНИ

Разхлабват мерките във Франция

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:22, 28.11.2020 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
Европа

Европейски държави, които затегнаха мерките срещу COVID-19 преди седмици, започват да ги разхлабват. От днес във Франция отварят магазините за стоки, които не са от първа необходимост. Френските здравни власти отчетоха спад на разпространението на вируса.

С оптимистична статистика започнаха почивните дни във Франция. Вчера са регистрирани около 12 450 нови случая на COVID-19. В петък предишната седмица новозаразените са били над 23 000. От днес започват да работят магазините. Но баровете и ресторантите остават затворени до началото на следващата година.

Преди дни френският президент заяви, че строгите мерки, които бяха въведени на 30 октомври, могат да бъдат вдигнати на 15 декември, ако новите случаи паднат под 5000 за денонощие. Страната е на седмо място по смъртност от COVID-19 в света.

Европа разхлабва мерките - част от магазините отварят за празничното пазаруване

Разхлабване на част от мерките и в Белгия. Всички магазини отварят от 1 декември. Остават, обаче, много ограничения. Клиент не трябва да стои в магазин повече от 30 минути и трябва да му е гарантирана физическа дистанция от другите купувачи. На новогодишните празници всичко ще бъде затворено.

"Това означава, че тази година Коледа ще бъде различна. Ще празнуваме вкъщи. Но Коледа и Нова Година не трябва да са период на самота. За това, хората, които живеят сами, ще имат възможност да поканят да двама души в домовете си", каза Александър де Кро, премиер на Белгия.

В Белгия вечерният час ще действа до 15 януари.

В Полша магазините също отварят от днес. Отваряне на всички магазини обсъждат също в Германия, Люксембург и Нидерландия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Балтов: На 50% ще спаднат новозаразените в рамките на 2 седмици
Проф. Балтов: На 50% ще спаднат новозаразените в рамките на 2 седмици
В сила са по-строгите мерки: Заведенията са затворени
В сила са по-строгите мерки: Заведенията са затворени