НОВИНИ

Проф. Балтов: На 50% ще спаднат новозаразените в рамките на 2 седмици

bnt avatar logo
от БНТ
09:52, 28.11.2020
Чете се за: 01:51 мин.
Здраве

Смятаме, че в рамките на две седмици ще спаднат на 50% случаите на новозаразените. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. По думите му повдигането на коефициента от строгост от 48 на над 70% е достатъчно за понижаване на случаите и намаляване на смъртността.

"Наложи се да се повиши тази строгост и да се въведат допълнителни ограничаващи мерки и една от тях е именно младите хора да бъдат ограничени в тяхното свободно движение, защото 1,2 млн. ще имат по-малко комуникация помежду си и по този начин ще спрем циркулацията и предаването в семействата и в общите колективи", каза проф. Балтов.

Директорът на "Пирогов" коментира, че системата е изключително натоварена, лекарите са на предела на силите си и заради дългите дежурства възникват и грешки и не трябва да се допуска свръх напрегнатост и невъзможност за адекватно лечение на всички пациенти.

"Искам е да дадем глътка въздух на системата на здравеопазването и да се позволи на нашите колеги да видят, че ние стоим зад тях и искаме да видим, че нещата наистина олекват за лекарите, които работят в COVID отделенията", подчерта проф. Балтов.

Той изрази надежда след три седмици от въвеждането на по-строгите мерки смъртността да е намаляла значително.

"Идват едни много светли празници, които всички искат да празнуват с приятелите и роднините си, една от идеите затова до 21 декември, за да можем после да празнуваме празниците, но в никакъв случай да не се разпускаме, да има една отговорност на хората, че все пак трябва да спазват някакви мерки. Коледа е семеен празник, не мисля, че е проблемен празник", каза проф. Балтов.

Относно празнуването на 8 декември Балтов смята, че младите хора са осъзнали рисковете и няма да правят големи събирания, които да предизвикат проблеми след това.

Според него новите мерки няма да засегнат толкова много бизнеси, "все пак има някакви възможности за компенсации".

"Ние не искаме да ни олекне на нас, ние искаме хората да разберат, че здравето е номер 1. Животът е най-ценното нещо, което имаме. Защо трябва да пропиляваме живота си заради някакви събирания и някакви излишни неща, които могат да се отложат спокойно във времето", категоричен бе директорът на "Пирогов".

Той припомни, че има и напредък във ваксините и буквално след Нова година ще започне и процесът на ваксинацията. Така че мисля, че хубавите неща предстоят, каза Балтов.

По думите му процентът на невярващите, че има коронавирус е намалял от 45 на 20%. Той се надява, че когато хората видят, че има резултат и от тези мерки, ще осъзнаят, че лекарите са били прави.

"В момента в "Пирогов" са разкрити 448 легла, от които 48 реанимационни, 400 са среднотежки и тежки случаи. Това са реално 3 сгради, които са изцяло за пациенти с COVID-19. За сметка на всички отделения, на всички отделения намалихме капацитета на половина, за да може да отворим този леглови фонд", каза проф. Балтов.

Колкото до ваксините - трябва да са в България след 15 януари. Те ще бъдат доброволни и напълно безплатни. В началото на декември ще има програма и план за ваксинация, заяви Балтов. Според него ваксинирането показва отговорно поведение.

"Хладилни камери и фризери, които са на -70 градуса. Имаме такива дори в "Пирогов" има такъв фризер, който е на -70 градуса и ние сме готови да приемем, ако доставят такива ваксини на съхранение", каза проф. Балтов.

Той е категоричен, че за масово тестване у нас е прекалено рано.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: Управляващите изпуснаха кризата, оставиха хората да се справят сами
Мая Манолова: Управляващите изпуснаха кризата, оставиха хората да се справят сами
Разхлабват мерките във Франция
Разхлабват мерките във Франция