Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Фоторазказ: Как хората от остров Скирос спасиха природата си от големи строежи

от БНТ
11:22, 28.11.2020
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Скирос е малък гръцки остров, намиращ се в Егейско море.

Битката срещу масовото застрояване през последните години се е превърнала в най-важната кауза за местното население там.

За да защитят уникалната си природа и да се преборят с исканията на крупните инвеститори, хората от острова стигат чак до Европейския парламент и Европейската комисия.

Екипът на предаването "Европейци" посети Скирос и се срещна с жителите му, за да ви покаже от първо лице какво означава каузата за опазване на природата и защо тази битка е толкова важна за острова.

Вижте фоторазказа в снимки, а цялата история гледайте тази вечер - 28 ноември, веднага след централните новини по БНТ в 20.00 ч.!

Около 3000 жители на Скирос се обединяват за пореден път, за да запазят острова си от строежа на голям вятърен парк в южната му част.

В южната част на острова е съхранена девствената природа. Запазени са уникални видове кленово дърво, местни сортове праскови и фава - подобие на грах.

Хрисанти Зигогяни е героинята в "Европейци". Тя живее на Скирос, има две деца и заедно с хората на острова успява да спре крупните инвеститори.

Мащерка, която вирее на брега на морето и прилича на цветен храст. Има много силен аромат. От нея се прави и мед с вкус на мащерка.

Французи, англичани и американци са избрали да живеят тук. Скирос е от групата на Спорадите, но умишлено не е толкова комерсиален като съседните Скопелос и Скиатос, където е сниман мюзикълът "Мама миа".

45 километра планински пътеки в планината Кохилас са създадени по европейски проект.

Изобилието от птици и гледки е като магнит за любителите на природата, които посещават острова.

Хората на Скирос искат да спасят птиците от вятърните перки на инвеститорите. Правят петиция и засега плановете са спрели.

Гърция има за цел да наложи възобновяемите източници на енергия. В случая със Скирос трябва да се търси трудно решение.

Малките семейни фирми произвеждат интересни продукти - сладко от бергамот, лимони, консервирани водорасли, ликьори. Така успяват да останат на острова.

Сушени ароматни треви от планината Кохилас, които се използват в ястията на ресторантите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Архитект: Пандемията няма да промени дългосрочните планове за развитие на София
Архитект: Пандемията няма да промени дългосрочните планове за развитие на София
Борисов: Продължаваме да подпомагаме българските производители
Борисов: Продължаваме да подпомагаме българските производители