Скирос е малък гръцки остров, намиращ се в Егейско море.
Битката срещу масовото застрояване през последните години се е превърнала в най-важната кауза за местното население там.
За да защитят уникалната си природа и да се преборят с исканията на крупните инвеститори, хората от острова стигат чак до Европейския парламент и Европейската комисия.
Екипът на предаването "Европейци" посети Скирос и се срещна с жителите му, за да ви покаже от първо лице какво означава каузата за опазване на природата и защо тази битка е толкова важна за острова.
Вижте фоторазказа в снимки, а цялата история гледайте тази вечер - 28 ноември, веднага след централните новини по БНТ в 20.00 ч.!
Около 3000 жители на Скирос се обединяват за пореден път, за да запазят острова си от строежа на голям вятърен парк в южната му част.
В южната част на острова е съхранена девствената природа. Запазени са уникални видове кленово дърво, местни сортове праскови и фава - подобие на грах.
Хрисанти Зигогяни е героинята в "Европейци". Тя живее на Скирос, има две деца и заедно с хората на острова успява да спре крупните инвеститори.
Мащерка, която вирее на брега на морето и прилича на цветен храст. Има много силен аромат. От нея се прави и мед с вкус на мащерка.
Французи, англичани и американци са избрали да живеят тук. Скирос е от групата на Спорадите, но умишлено не е толкова комерсиален като съседните Скопелос и Скиатос, където е сниман мюзикълът "Мама миа".
45 километра планински пътеки в планината Кохилас са създадени по европейски проект.
Изобилието от птици и гледки е като магнит за любителите на природата, които посещават острова.
Хората на Скирос искат да спасят птиците от вятърните перки на инвеститорите. Правят петиция и засега плановете са спрели.
Гърция има за цел да наложи възобновяемите източници на енергия. В случая със Скирос трябва да се търси трудно решение.
Малките семейни фирми произвеждат интересни продукти - сладко от бергамот, лимони, консервирани водорасли, ликьори. Така успяват да останат на острова.
Сушени ароматни треви от планината Кохилас, които се използват в ястията на ресторантите.