НОВИНИ

Архитект: Пандемията няма да промени дългосрочните планове за развитие на София

bnt avatar logo
от БНТ
11:31, 28.11.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Регионални

Пандемията предизвиква промени в ежедневието ни, които не са толкова кардинални, за да наложат изцяло смяна на плановете ни. Много от нещата, които направихме във “Визия за София”, са свързани с по-качествената, по-здравословната среда на живот - повече паркове, повече зеленина, по-добър транспорт, за да не разчитаме толкова на колите си. Това каза в “Денят започва с Георги Любенов” директорът на общинското предприятие "Софияплан" арх. Любо Георгиев.

“Имаме проблеми, хората имат проблеми, но това все още не е дълготрайно настанило се като процес, за да повлияе на дългосрочните планове - 5-10 години, за това какво да се случва в София”, продължи той.

Не толкова колите, колкото битовото отопление е основният виновник за мръсния въздух в столицата през зимата, категоричен беше арх. Георгиев.

“Печки използват както най-богати, така и най-бедните - т.е. има ги и в най-луксозните квартали, и в най-бедните. В София тръгваме от лоша основа, защото се намираме в котловина и всичко, което изгорим тук, си остава при нас - няма много течение, няма много вятър, особено през мъглите през зимата. Тоест предизвикателството пред града е не само да изчистим на нива, които са средноевропейски, но да сме още по-чисти”, обясни той.

По думите му в тази посока е направено изследване за енергийното развитие, което “много добре се вписва в контекста на цялата европейска политика, на т.нар. зелена сделка”. Изследването за следващите 30 години, направено по квартали, показва какви ще са източниците на енергия, които ще се използват.

“Това да вървим в посока, в която не замърсяваме, не оставяме отпечатък след себе си, не сме немърливци, които просто преминаваме, унищожаваме, консумираме и след това си тръгваме, защото ние оставаме тук да живеем”, поясни архитектът.

За него решение е да се разшири мрежата на топлофикация и на газоснабдяване в София. Друг важен фактор е изолацията - около 80% от жилищата в столицата са изолирани.

“Голяма част от всичко това, обаче, се случва на базата на частната инициатива. Много малко са обектите в София по националната програма, което означава, че има доста голямо поле за действие”, обобщи арх. Любо Георгиев.

Какво още коментира директорът на общинското предприятие "Софияплан" вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убийството на иранския учен: Какво ще се случи в региона след покушението?
Убийството на иранския учен: Какво ще се случи в региона след покушението?
Фоторазказ: Как хората от остров Скирос спасиха природата си от големи строежи
Фоторазказ: Как хората от остров Скирос спасиха природата си от големи строежи