НОВИНИ

Иран заплашва с отмъщение за убийството на ядрения физик

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:46, 28.11.2020
Чете се за: 01:04 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Мохсен Фахризаде - за него Западът отдавна предполага, че стои зад тайната иранска програма за ядрено оръжие. Ученият беше убит вчера край Техеран. Все още никой не е поел отговорност за покушението. Иран обаче обвини Израел за атаката. Засега няма коментар на Тел Авив. Европейският съюз осъди убийството.

Гняв и закани за отмъщение заляха Иран. Иранският върховен лидер призова за наказание на виновните за убийството на учения. Президентът Рохани обвини Израел, че действа като "наемник" на Съединените щати.

Убиха водещия ядрен физик на Иран

Ядреният физик беше прострелян в автомобила си близо до Техеран. Ирански медии съобщават, че е имало взрив, след което неизвестни открили огън по колата. Ученият починал от раните си в болница. Не е ясно дали нападателите са заловени или все още се издирват.

В родината си Фахризаде е известен като "най-добрият ядрен физик". В чужбина обаче, е подозиран, че разработва ядрено оръжие.

През 2008 г. той влезе в черния списък на САЩ на санкционирани лица, свързани с иранската ядрена програма. През 2018-а израелският премиер Нетаняху определи Фахризаде като "баща на иранската ядрена програма".

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел, 2018 г: Запомнете това име - Фахризаде!

Убийството на иранския учен: Какво ще се случи в региона след покушението?

Иранският президент Рохани беше категоричен, че убийството няма да забави ядрената програма на страната.

Хасан Рохани, президент на Иран: Те мислят да предизвикат размирици и напрежение в региона. Но няма да успеят с постигането на дяволските си цели.

Освен с Израел, анализатори предричат поредно обтягане на отношенията между Техеран и съюзника на САЩ - Рияд.

Напрежението в Близкия изток вероятно ще се окаже от първите предизвикателства на Джо Байдън след влизането му в Белия дом. Което ще затрудни намерението му да не следва политиката на предшественика си по отношение на Иран и да върне Съединените щати в ядреното споразумение с Техеран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция ще вложи над половината от парите на ЕС в зелени и цифрови проекти
Гърция ще вложи над половината от парите на ЕС в зелени и цифрови проекти
Европа разхлабва мерките - част от магазините отварят за празничното пазаруване
Европа разхлабва мерките - част от магазините отварят за празничното пазаруване