НОВИНИ

Черен петък и ден преди затварянето: Има ли опашки в моловете?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:32, 27.11.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Броени часове остават до второто за тази година затваряне на моловете. Влизането в сила на мярката съвпадна с "черния петък", обявен от много магазини.

В един от столичните молове, където е нашия екип, все още няма големи опашки, но пък има доста хора, които се възползват от промоциите на черния петък.

На входа на магазините има дезинфектанти и вътрешна организация, която не позволява струпването на много клиенти. Част от търговските обекти работят и при удължено работно време.

Много магазини се ориентираха към онлайн търговията. Все повече търговци прилагат като добра практика купена стока от магазина да се върне в 14-дневен срок, въпреки че не е записано в закона, заяви в Сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите.

Димитър Маргаритов, председател на КЗП: Важното е потребителят да е предварително информиран за всички допълнителни плащания, които той трябва да направи, когато иска да закупи стоката "х". Включително за доставката при поръчката, така и за това, ако реши да упражни правото на отказ и да върне стоката - за чия сметка ще бъде куриерската услуга за това връщане обратно. Ако това е обявено коректно предварително - да такива допълнителни плащания са възможни, но ако потребителя разбира впоследствие, след като е натиснал бутона "купи", че той ще бъде натоварен с такива разходи - това е нелоялна търговска практика.

Маргаритов: В интернет имаме безусловно право да върнем закупена стока в 14-дневен срок

Мярката за затварянето на магазините в моловете влиза в сила от 23.30 ч. днес и на този етап се очаква да продължи до 21 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА (Москва) с шеста поредна победа в Евролигата
ЦСКА (Москва) с шеста поредна победа в Евролигата
Здравният министър препотвърди: Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат безплатни и доброволни
Здравният министър препотвърди: Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат безплатни и доброволни