Депутатите отхвърлиха предложението за свикване на Велико народно събрание

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:25, 25.11.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Парламентът отхвърли проект за решение за провеждане на избори за Велико народно събрание.

От 212 гласували 111 бяха "за", 93-ма "против" и 8 "въздържали се". За приемането на решението бяха нужни над 160 гласа.

Изненадващо този въпрос беше внесен за обсъждане по средата на гласуването на бюджета за 2021 г. Опозицията - БСП и ДПС, очаквано гласува против нова конституция и свикване на Велико народно събрание, след като още преди два месеца се обявиха против проекта на ГЕРБ.

Управляващите защитиха предложенията си за промени в конституцията през Велико народно събрание с мотив, че са искали да предизвикат дебат по темата.

Крум Зарков - заместник-председател на ПГ на "БСП за България": Нито така нареченият рестарт успя да замете следите на порочните действия на институцията във връзка с върховенството на закона, нито сегашният предизвестен фалстарт ще прикрие неспособността на правителството да организира ефективен, траен и предвидим отговор на коронакризата.

Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: Когато ГЕРБ говори и предлага нова конституция поне трябва с действията си да докаже, че спазва и сега действащата. Уви, свидетели сме на погазване на Конституцията на Република България и законите на страната и от председателя на НС, и от ГЕРБ в НС и в законодателството.

Пламен Христов - ПГ на "Воля": За нас от "Воля" прагматичните действия са най-важни, затова ние участвахме в даването на шанс както на политиците и на всички претендиращи за промени в конституцията, така и на нашето общество да се стартира такава една политика, да се стартира една такава процедура.

Красимир Янков - нечленуващ в група: При тази ниска подкрепа за настоящото НС, изчерпано доверие към управляващото мнозинство и безизразна опозиция няма как ние, народните представители от настоящия парламент, да си приписваме такъв отговорен мандат.

Тома Биков - ПГ на ГЕРБ: Ние направихме това предложение в една ситуация на силно обществено напрежение с желанието да обособим място, в което политическите партии, гражданското общество и българското общество да могат да проведат дебат за бъдещето на България.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кирил Десподов титуляр за Лудогорец срещу Тотнъм в Лига Европа
Кирил Десподов титуляр за Лудогорец срещу Тотнъм в Лига Европа
Актрисата Мария Бакалова с първо самостоятелно интервю за вечерно шоу в САЩ
Актрисата Мария Бакалова с първо самостоятелно интервю за вечерно шоу в САЩ