НОВИНИ

Депутатите отхвърлиха предложението за свикване на Велико народно събрание

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:25, 25.11.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Парламентът отхвърли проект за решение за провеждане на избори за Велико народно събрание.

От 212 гласували 111 бяха "за", 93-ма "против" и 8 "въздържали се". За приемането на решението бяха нужни над 160 гласа.

Изненадващо този въпрос беше внесен за обсъждане по средата на гласуването на бюджета за 2021 г. Опозицията - БСП и ДПС, очаквано гласува против нова конституция и свикване на Велико народно събрание, след като още преди два месеца се обявиха против проекта на ГЕРБ.

Управляващите защитиха предложенията си за промени в конституцията през Велико народно събрание с мотив, че са искали да предизвикат дебат по темата.

Крум Зарков - заместник-председател на ПГ на "БСП за България": Нито така нареченият рестарт успя да замете следите на порочните действия на институцията във връзка с върховенството на закона, нито сегашният предизвестен фалстарт ще прикрие неспособността на правителството да организира ефективен, траен и предвидим отговор на коронакризата.

Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: Когато ГЕРБ говори и предлага нова конституция поне трябва с действията си да докаже, че спазва и сега действащата. Уви, свидетели сме на погазване на Конституцията на Република България и законите на страната и от председателя на НС, и от ГЕРБ в НС и в законодателството.

Пламен Христов - ПГ на "Воля": За нас от "Воля" прагматичните действия са най-важни, затова ние участвахме в даването на шанс както на политиците и на всички претендиращи за промени в конституцията, така и на нашето общество да се стартира такава една политика, да се стартира една такава процедура.

Красимир Янков - нечленуващ в група: При тази ниска подкрепа за настоящото НС, изчерпано доверие към управляващото мнозинство и безизразна опозиция няма как ние, народните представители от настоящия парламент, да си приписваме такъв отговорен мандат.

Тома Биков - ПГ на ГЕРБ: Ние направихме това предложение в една ситуация на силно обществено напрежение с желанието да обособим място, в което политическите партии, гражданското общество и българското общество да могат да проведат дебат за бъдещето на България.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Десподов титуляр за Лудогорец срещу Тотнъм в Лига Европа
Кирил Десподов титуляр за Лудогорец срещу Тотнъм в Лига Европа
Актрисата Мария Бакалова с първо самостоятелно интервю за вечерно шоу в САЩ
Актрисата Мария Бакалова с първо самостоятелно интервю за вечерно шоу в САЩ