НОВИНИ

Как новите мерки срещу разпространението на COVID биха се отразили на икономиката?

bnt avatar logo
от БНТ
09:02, 25.11.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Бизнес

Днес на заседанието на Министерски съвет ще бъде обсъдено предложението за затягане на противоепидемичните мерки у нас. Затваряне на магазини и молове, преустановяване на присъствените занятия в училища и университети, както и затваряне на ресторанти и кафенета са сред предвидените ограничения, които трябва да влязат в сила от петък. Всички тези мерки имат своя икономически и социален ефект. Как новите мерки ще се отразят на икономиката?

Как ще се отразят мерките зависи от това дали те ще бъдат съпроводени със съответните мерки за подкрепа, обясни Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал, в "Денят започва". По негово мнение много точно трябва да се дефинира какво точно се затваря.

По-строги мерки срещу COVID-19 до 21 декември

Веднага със затварянето на такива обекти, трябва да се стартира подкрепа за тях, като тази подкрепа трябва да бъде в две посоки - за доходи на хората и за разходите, които имат предприятията, дори когато не работят.

Пламен Димитров, президент на КНСБ заяви, че е съгласен с този подход, че веднага трябва да бъдат обявени мерките, които да подкрепят както предприятията, така и мерките.

Той припомни, че още през септември е предложена нова правна рамка, която да гарантира изплащането на обезщетенията на работещите в предприятия, които са изцяло затворени или изпитват съответните затруднения от пандемията.

Вижте повече във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-строги мерки срещу COVID-19 до 21 декември
По-строги мерки срещу COVID-19 до 21 декември
Д-р Анелия Първанова: В Бергамо сега е много по-спокойно
Д-р Анелия Първанова: В Бергамо сега е много по-спокойно