НОВИНИ

Къде да изхвърлим маските за еднократна употреба?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 25.11.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Екология

Огромното количество медицински отпадъци по целия свят се превръща в сериозен екологичен проблем. Все по-често се срещат захвърлени маски по улиците. При направена от нас анкета на тема как трябва се изхвърлят маските за еднократна употреба, установихме, че въпросът не е напълно ясен.

Според изследвания вирусът се задържа до 24 часа на картон и до 3 дни на пластмаса. Затова маските и личните предпазни средства трябва да бъдат оставяни в затворен плик и да се изчака три дни преди изхвърлянето им в общите контейнери.

Пандемията повиши драстично закупуването на маски за еднократна употреба и ръкавици, което пък от своя страна доведе до още един глобален проблем - замърсяване с еднократна пластмаса. Препоръките на Световната здравна организация са да се използват текстилни маски.

Виолета Керемидчиева, екип "Нулеви отпадъци" на Екологично сдружение "За Земята": В момента ситуацията е тежка, нашите колеги, които работят по крайбрежието на Черно море още в началото на летния сезон казаха, че много често намират големи количества пластмасови отпадъци, в това число ръкавици и маски, предимно за еднократна употреба.

В момента изглежда, че заради незнанието на хората, ние решаваме един спешен проблем, жертвайки един неотложен проблем, каквото е пластмасовото замърсяване.

Освен самите маски за еднократна употреба, екологичен проблем се оказва и тяхното изгаряне. Според Министерството на околната среда и водите на изгаряне в инсинератор подлежат биологичните медицински отпадъци и всички отпадъци, образувани от дейността.

Виолета Керемидчиева: Предимно тецове, които до този момент са работили на въглища, те започват да изгарят отпадъци без конкретните изследвания какъв е екологичният отпечатък и какво е влиянието върху здравето на хората, които живеят в непосредствена близост.

От МОСВ уточняват, че според Европейския център за превенция и контрол на болестите, няма доказателства съгласно които стандартните процедури за управление на отпадъците са опасни и че битовите отпадъци играят роля в предаването на COVID-19 или други респираторни вируси.

Поради тази причина не са предлагани и приети допълнителни и специални изисквания, свързани с управлението на битовите отпадъци в Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Автор: Софи Цветкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таксиметрови шофьори и автобусни превозвачи ще протестират днес в столицата
Таксиметрови шофьори и автобусни превозвачи ще протестират днес в столицата
От първо лице - екип на БНТ влезе в болницата в Русе
От първо лице - екип на БНТ влезе в болницата в Русе