НОВИНИ

По-строги мерки срещу COVID-19 до 21 декември

bnt avatar logo
от БНТ
09:14, 25.11.2020 (обновена)
12138
Чете се за: 02:03 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

По-строги мерки в страната от петък. Това реши правителството след съвещание с Националния оперативен щаб.

Мерките ще влязат в сила в петък вечерта - на 27 ноември и ще останат в сила 3 седмици, до 21 декември.

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 януари догодина.

Какви са ограниченията:

  • Преустановяват се учебните занятия във всички образователни институции - ученици от 1 до 12 клас, извънкласни дейности и занимания, занимални, детски градини, ясли;
  • Преустановяват се конгреси, тиймбилдинги, културни мероприятия;
  • Театрите ще продължат да работят с капацитет до 30% заетост и строго спазване на мерките;
  • Без тържества с повече от 15 души;
  • Без индивидуален и колективни спортувания за лица до 18-годишна възраст. Състезанията за тези над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика.
  • Преустановяват се посещенията във фитнес;
  • Затварят заведения, барове. Допускат се само доставки на храна за дома и офиса;
  • Затварят моловете и търговски центрове, с изключение на банки, аптеки, оптики, зоомагазини, доставчици на услуги, които се намират в моловете. Малките магазини продължават да работят при сегашните условия;
  • Забраняват се екскурзиите;
  • Храмове, паркове и градини остават отворени, няма да бъде налаган вечерен час;

Вижте и още във включването на Александър Марков:

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски благодари за въвеждането на по-строгите мерки и ги определи като навременни и правилни, с оглед повишената заболеваемост и смъртност.

Не става въпрос за затваряне по домовете, целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което според анализите ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждане на мерките и намаляване на смъртността.

Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да издържи на натиска, което става все по-непосилно. С напредване на епидемията намалява броят на медицинските лица, те се заразяват, в момента над 2000 души медицински персонал са извън строя, допълни проф. Мутафчийски. По думите му трябва да се намалят до минимум контактите. Това ще даде възможност да посрещнем по-спокойно предстоящите коледни празници. Намалелите нива на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и ще даде възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които са вече на прага. Това е голямата цел, допълни проф. Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че през последните 14 дни в ЕС са починали 50 000 души. Оправда по-строгите мерки с това, че половината от обществото ги подкрепя. Решенията се взимат обаче на базата на статистическа информация, наблюдават се над 17 показателя, които се сравняват с тези в останалите европейски държави.

Не правете огромни събирания, призова доц. Кунчев.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов коментира, че с предложените мерки ще има по-адекватна възможност за лекуване на пациентите. Осигурени са всички необходими медикаменти, разкриват се 3 нови центъра за даряване на кръвна плазма - в Пловдив, Стара Загора и Плевен.

Вицепремиерът Деница Сачева каза, че решението за по-строгите мерки е било трудно, ще направим така, че да помагаме на всички, които имат нужда от помощ. Продължават мерките 60/40 и 80/20, патронажната грижа, както и помощта за родители, които ще трябва да се грижат за децата си.

Приета е нова мярка за затворените бизнеси - осигурените на 8-часов работен ден ще може да се разчита на 24 лв. на ден. Помощта ще се изплаща директно на работниците, те трябва да са в неплатен отпуск. За тази мярка са заделени около 50 млн. лв., която ще обхване 50 000 души.

350-400 млн. ще струва обезпечаването на всички мерки, допълни Сачева. Ще продължи подкрепата за медиците на първа линия, увери още вицепремиерът.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че е постигнат баланс, сектор "Търговия" остава изцяло отворен, с изключение на моловете. Благодари на работодателите, които са дали своите предложения как да бъде компенсиран затвореният бизнес. Разработва се схема за ликвидна помощ, вероятният критерий е процент от оборота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тервел Пулев отново става доброволец
Тервел Пулев отново става доброволец
Как новите мерки срещу разпространението на COVID биха се отразили на икономиката?
Как новите мерки срещу разпространението на COVID биха се отразили на икономиката?