НОВИНИ

Бизнесът иска мащабни икономически мерки

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:12, 24.11.2020 (обновена)
Чете се за: 02:19 мин.
Бизнес

Реакция на бизнеса на предлаганите по-строги мерки за ограничаване на епидемията от COVID-19, които правителството трябва да гласува утре. Четирите национално представени работодателски организации поискаха нови мерки за ограничаване въздействието на COVID кризата върху икономиката и работата на предприятията. Те искат държавата да ги компенсира при предстоящо затваряне като отсрочи данъци и осигуровки и поеме част от заплатите на служителите.

Писмото до премиера е от Конфедерацията на работодателите и индустриалците, Стопанската камара, Асоциацията на индустриалния капитал и Търговско-промишлената палата.

Държавата да плати 80% от заплатите на служителите в заведенията, които не работят или предстои да бъдат затворени. Това е основното искане на браншовите организации в сектора. Освен това мораториум върху кредите и компенсиране на 20% от оборота от същия месец за миналата година.

"Нямаме нито физическа, нито финансова възможност да изкараме тази пандемия, ако ни затворят отново. Не искаме това нещо да се случи повече без предварително да бъдат обявени икономически мерки. В крайна сметка ние трябва да живеем, нашите служители трябва да живеят. Иначе какъв е другият вариант, тези хора отново за пореден път да излязат на улицата и вече нито имат отпуски, нито могат да отидат в бюрата по труда! Как", каза Емил Коларов, Сдружение на заведенията в България.

Как ще оцелеем се питат и от туризма. 132 фирми, членове на сдружението на туроператорите, също настояват за незабавни социални мерки за спасяване на бизнеса. Освен поемане на 80% от заплатите те искат и 10% грантова помощ.

"Третата мярка е осигуряване на специален кредитен продукт безлихвен, за туроператорите, с който те да се издължат на клиентите, които се предплатили пътуванията към тях. Положението става още по -тежко за туропеароторите и турагентите през март, когато трябва туроператорите да започнат да връщат парите, ако не се добави ликвидност от някъде, това няма да се случи, тук говорим за парите на 320 000 човека", каза Димитър Балтов, обединение "Бъдеще за туризма".

В останалите страни т.нар. "затваряне" е придружено с мащабни икономически мерки, заявиха от Българската стопанска камара. В предаването "Още от деня" Радосвет Радев коментира:

"Най-парадоксалното е, че компаниите имат нужда от пари, а държавата има пари, помежду им седи един механизъм, който прави невъзможно протичането на тази струя пари. Голямото предизвикателство е да спазиш и двете системи - здравната и икономическата", каза Радосвет Радев, председател на УС на Българската стопанска камара.

Работодателите искат целенасочени европейски средства и отсрочване на данъци и социалноосигурителни вноски. Те не са против мерките. Недоволни са, че нещата се случват без ясен план. От българската хотелиерска и ресторантьорска организация написаха в писмото си до премиера Борисов, че не само мазнинката им е изчезнала, а вече нямат и жизнени сили.

"Искахме предвидимост, не получихме, искахме диалог, искахме кръгла маса да знаем кога и как ще бъде затворено ако се наложи. Служителите, ако не ги съкращаваме, как ще изкарат този тежък сезон", каза Атанас Димитров, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Браншовите организации се надяват да бъдат чути. Вчера от Министерски съвет съобщиха, ще разгледат сектор по сектор предлаганите мерки преди да ги одобрят.

Ресторантьорите по морето също недоволстват относно повторното затваряне на заведенията. Те са категорични, че мярката ще бъде пагубна за целия бранш, тъй като ще доведе до масови съкращения на работещите в сектора.

"Има професионалисти, които гледат вече към други браншове и други сфери. Дано туризма ни да не се оголи от страна на кадри", каза Георги Тръпков, собственик на хотел.

"Ние си спазваме всички мерки. Хората просто ще останат без работа", каза Юлия Кешева, служител.

"Предният път си позволихме да използваме платените отпуски и не сме освободили нито един човек. Очакваме освен затварянето да се предприемат някакви грантове, да излязат с икономически решения. Специално при нас ресторанта ще продължи да работи на доставки", каза Деляна Цонева, управител на хотелски комплекс и заведение.

От бранша заявиха, че спазват всички противоепидемични мерки и искат да работят.

"В персонала нямаме нито един заразен. Показахме и в летния сезон, че заразата не е тръгнала от морето, не е тръгнала от хотели и ресторанти", каза Деляна Цонева, управител на хотелски комплекс и заведение.

Автори: Карина Караньотова, Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава трудно преминаването на тирове на "Кулата - Промахон"
Остава трудно преминаването на тирове на "Кулата - Промахон"
НС прие 260 млн. лв. повече за здравеопазване през 2021 г.
НС прие 260 млн. лв. повече за здравеопазване през 2021 г.