НОВИНИ

Само една жена е шофьор на такси в ивицата Газа

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:02, 24.11.2020
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Запознайте се с Наела Абу Джиба. На 39 години, тя е майка на пет деца. Отличен шофьор и жена, на която не ѝ липсва кураж да се впусне в непознати води. В ивицата Газа е единствената, която кара такси. Предлага освен транспорт и още нещо - спокойствие за жените, които се нуждаят от превоз.

Наела Абу Джиба: Казах на фризьорката си - защо не направим таксиметрова компания, която ще е удобна и за мъжете, и за жените. Мъжете ще пестят пари, като използват услугите ни, вместо да наемат кола за 150 шекела, за да вози съпругите им. А тя ми отвърна - никой няма да приеме това - жена да кара такси.

Но Наела не се отказва. Да седне зад волана я принуждава неволята. В ивицата Газа безработицата е около 49%. Има диплома да обучава специалисти в сферата на човешките ресурси, но не може да си намери работа.

Наела Абу Джиба: Никой не търси работници, а и има хиляди завършили. Всички центрове за обучение са затворени, нямам начин да си намериш работа.

Наела има славата, че решава проблемите на хората, а компанията ѝ се казва "Избраната". Засега има само една кола. Причината според нея до голяма степен е кризата заради коронавируса.

В Газа, където живеят около 2 милиона души, заразените са 12 000, но хората са спрели да излизат и да пътуват. Наела се надява, когато пандемията отмине, да вземе още коли и бизнесът ѝ да се разрасне. Затова не дава ухо на обидните подмятания по адрес на жените зад волана, а се радва на похвалите и добрите думи на благодарните си клиентки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учители от Сопот даряват топъл обяд на медиците в Карлово
Учители от Сопот даряват топъл обяд на медиците в Карлово
Преход на властта в САЩ - мисията (не)възможна
Преход на властта в САЩ - мисията (не)възможна