НОВИНИ

Един загинал и трима тежко пострадали при инцидент на строеж в София

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
14:44, 24.11.2020 (обновена)
5517
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Един работник загина, а още няколко пострадаха тежко, след като бяха затрупани от арматурно желязо. Инцидентът стана по обяд на строеж в района на столичния пазар "Димитър Петков".

Инцидентът е станал в строителен изкоп. Там трябва да има офис сгради и магазини.

По разказа на пожарникарите изкопът е с дълбочина не по-малко от 16 метра. Това е наложило при спасителната операция да се използва и кран.

Мъжът, който е загинал, е на 44 години. Състоянието на трима е доста тежко. Те са откарани във ВМА и ИСУЛ. От ВМА съобщиха, че един от работниците е с опасност за живота.

От прокуратурата заявиха, че фирмата изпълнител на проекта вече е установена. Проверяват се и подизпълнителите. До момента са разпитани близо 20 души.

Сигналът за инцидента е подаден минути след 13 часа.

"Само паднаха някакви железа. Целият пазар скочихме, много силно викаха и то изведнъж падна това нещо, викам край, умряха", каза Златка Йорданова, очевидец.

"Видяхме, че идват пожарните и бърза помощ и излязохме да гледаме", каза друг очевидец.

Първи на място пристигат два екипа на пожарната. Спасителите са намерили работниците затиснати под падналата арматура. За да ги спасят пожарникарите са използвали кран.

"Първоначално има срязване, след това изместване на тази арматура, тъй като това е фундаментната плоча на предстоящата сграда, която тук ще се появи", каза комисар Владимир Димитров.

Един от работниците е загинал на място, а четирима са откарани в няколко столични болници в тежко състояние. Проверка ще бъде направена на всички фирми, работили на строежа.

"Всичко, което трябваше да се направи по оказване на помощ на хората, е направено. Проверките и следствените действия тепърва ще установяват причините , за да се случи този инцидент", каза старши комисар Антон Златанов, зам.-директор на СДВР.

"Това е строеж, който е разрешен по надлежния ред. Информиран е кметът г-жа Фандъкова, главният архитект Здравков", каза комисар Владимир Димитров.

Разследването до момента е установило, че металните конструкции са паднали върху работниците с ефекта на доминото при заготовка за поставяне на бетон. Установено е търговското дружество, изпълнител на строителния обект.

"Все още е рано да кажем по какви версии се работи. Установява се дали е спазен инструктажа за безопасност на труда , били ли са в трудови взаимоотношения тези работници. Спазена ли е самата процедура при поставянето на тези заготовки на бетона", каза Илияна Кирилова, прокурор в СГП.

От фирмата, посочена като строител на сградата, отказаха коментар.

Снимки: Тихомир Игнатов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК подписа договор с "Модерна" за ваксината срещу COVID-19
ЕК подписа договор с "Модерна" за ваксината срещу COVID-19
Радев: С вяра в доброто и в човешкото достойнство проф. Чирков прие лекарската професия като истинско призвание
Радев: С вяра в доброто и в човешкото достойнство проф. Чирков прие лекарската професия като истинско призвание